Λίγο πριν τις 18:00 ολοκληρώθηκε το δεύτερο τηλεφώνημα του Α. Τσίπρα με τον Ζ. Ζάεφ σχετικά με το ονοματολογικό, αμέσως μετά το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει τον ΠτΔ για την εξέλιξη του.
 
«Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ για τη διαφορά σε ό,τι αφορά την ονομασία. Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης» δήλωσε προς τον Πρ. Παυλόπουλο κατά τη συνάντησή τους.
 
«Η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις.  Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται το διάγγελμα του και η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.


 

«Θέλουμε καλή γειτονία, η οποία ξεκινά από τον σεβασμό της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου» απάντησε από μεριάς του ο Πρ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι «πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Από αυτά θα κριθεί και η τελική συμφωνία».
 
Ήδη από το πρωί της Τρίτης δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι το όνομα στο οποίο κατέληξε η διαπραγμάτευση είναι το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), με χρήση erga omnes. 
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η γλώσσα της ΠΓΜΔ θα αναγνωρίζεται ως μακεδονική (Macedonian language), με τη σημείωση πως η Βόρεια Μακεδονία θα αναγνωρίζει πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης, όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης, η εθνικότητα θα είναι μακεδονική (Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia), με τη ρητή αναφορά πως ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

 

Αμετακίνητος ο Καμμένος 
 

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει συμφωνία αν περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε στη Βουλή.
 
«Όταν έρθει το θέμα που έχει να κάνει με την ονομασία των Σκοπιών εμείς θα μείνουμε πιστοί σε αυτό που συμφωνήσαμε με τον ελληνικό λαό» είπε ο Π. Καμμένος.
 
Παράλληλα, κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα και ιδίως τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το Μακεδονικό απέναντι στον ελληνικό λαό.
 

Τρικλοποδιές από τον Ιβάνοφ 
 

Από μεριάς του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ κατέκρινε τον Ζ. Ζάεφ για την επιβολή για βρει επίλυση στο ονοματολογικό μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. 
 «Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το θέμα του ονόματος, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβαλλόμενων τεχνικών προδιαγραφών, να λυθεί με ένα τηλεφώνημα και με μία προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γκ. Ιβάνοφ.