Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του και τόνισε: «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
 
Νωρίτερα Τσίπρας – Ζάεφ συμφώνησαν στον όρο «Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με erga omnes, για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
«Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο» ανέφερε στη δήλωση του ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη».

Στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων» σχολιάζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού


 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε καλέσει τη ΝΔ να αναφερθεί σχετικά με τα ονόματα που διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις της, υποστηρίζοντας ότι οι της ΝΔ δεν απαντούν στο ερώτημα αυτό είτε γιατί ντρέπονται είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.
Απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη εκτόξευσε βολές με φόντο τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
 
«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητας, είναι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της επίτευξης συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.