Κλείδωσε χτες η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ όπως έγινε γνωστό έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποίησαν οι δύο πρωθυπουργοί. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο όνομα «Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) με erga omnes.
 
Σε ανακοίνωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κακή τη συμφωνία η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο» ανέφερε στη δήλωση του ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη».
 
Ο πρωθυπουργός «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» δήλωσε και τόνισε: «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
 

Αντιδράσεις κυβέρνησης
 

«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητας, είναι η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. Θέλει να διχάσει χώρα προκειμένου να μην φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη.
 
«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων» σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
 
Το πρωί της Τετάρτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό.
 

Την παρέμβαση του ΠτΔ ζητά ο Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του ΠτΔ για να έρθει το συντομότερο η συμφωνία αναφορικά με το ονοματολογικό στο κοινοβούλιο «ώστε να διαπιστωθεί αν η ίδια η Βουλή περιβάλλει τη συμφωνία αυτή με την εμπιστοσύνη της».
 
Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική» όχι μόνο – όπως είπε – «επειδή είναι αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία».
 
«Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή την συμφωνία με την εμπιστοσύνη της» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας». Επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» και «θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη δυνατότητά του» για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.
Από την  πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως είναι «αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχτώ και να ακούσω τις απόψεις σας. Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά.
 
Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό μου αναλογεί.»

 

«Εμείς που είμαστε από την Μακεδονία τι ακριβώς είμαστε;»
 

Πρόκειται για μια κακή συμφωνία και ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να την υπογράψει τόνισε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς που είμαστε από την Μακεδονία τι ακριβώς είμαστε;».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στον πυρήνα του αλυτρωτισμού να λέγονται Μακεδόνες και σχολιάζοντας την αρνητική στάση του Π. Καμμένου επισήμανε ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κυβερνάται με πλειοψηφίες αλά καρτ.
 
Για το εάν η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής, η Μ. Σπυράκη απάντησε με νόημα «κάθε πράγμα στον καιρό του», σημειώνοντας πως το κείμενο της συμφωνίας που ζήτησε χθες από τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη αποσταλεί.

 

Γεωργιάδης: Απαράδεκτη συμφωνία
 

Για απαράδεκτη συμφωνία και ημέρα μεγάλης θλίψης κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Με ανάρτησή του στο facebook σημειώνει «συμβιβαζόμαστε στο όνομα αλλά δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε Μακεδονική Γλώσσα και Μακεδονική Ταυτότητα».
 
«Ο λαός μας πρέπει να αντιδράσει! Αυτή τη φορά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί!» τονίζει σε άλλο σημείο στην ανάρτηση.


 

Κουτσούμπας: Πράσινο φως στην ανασφάλεια

 
Τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενημέρωσε για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
O Δ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη γειτονική χώρα για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και από αυτήν την άποψη, δίνει «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
 
Παράλληλα, επεσήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
 
Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι με αυτή τη συμφωνία παραμένει το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας».
 

Λεβέντης: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ακυρώσω τη συμφωνία

 
Τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο Α. Τσίπρας  ισχυρίστηκε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα, ενώ ενημέρωσε τον κ. Λεβέντη ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, η συνταγματική αναθεώρηση Δεύτερον, η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας
 
Ο Β. Λεβέντης, από την πλευρά του, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία.