«Η στάση της Ιταλίας είναι εμετική», τόνισε ο Γκ. Αττάλ, προσθέτοντας, όμως, ότι και η Γαλλία αναζητά νέες λύσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
 
Το θέμα του πλοίο Aquarius  το οποίο μετέφερε 629 πρόσφυγες έχει προκαλέσει εντάσεις στη νότια Ευρώπη αφού η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες. Τελικά οι πρόσφυγες βρήκαν λιμάνι στην Ισπανία, αφού η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα το δεχτεί. Οι πρόσφυγες αναμένεται να φτάσουν στην Ισπανία σε τέσσερις.
 
Ο πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατηγορεί την Ιταλία ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια» την ώρα που διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο όλο θέμα, τονίζοντας ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Η σκληρή κριτική από το Παρίσι προκάλεσε τις αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό ο Γάλλος πρεσβευτής εκλήθη σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ώστε να του εκφράσουν τη δυσαρέσκεια της Ρώμης.
 
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε στις δηλώσεις αυτές σχεδόν μονολεκτικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».
 
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωση.
 
Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο, προειδοποιεί την Ιταλία ότι «μπορεί να προκύψουν διεθνείς ποινικές ευθύνες, για παραβίαση των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».