Μιλώντας στην ΕΡΤ για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολιτική νίκη διότι επιλύεται ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τη χώρα, τα Βαλκάνια, τη διέθνη διπλωματία για περισσότερα από 30 χρόνια». 
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για  «αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό» ο οποίος ωστόσο, όπως είπε, «κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας  και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία».
Πυρά κατά της ΝΔ
 
Συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να να πει ποια είναι η πολιτική θέση του κόμματος.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στον Τσίπρα ή στον Κοτζιά να υπογράψει.
 
»Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ας καταθέσει μια πρόταση μομφής.
 
»Να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας για τη συμφωνία αλλά δεν μπορεί να το κάνει, γιατί εξακολουθεί να είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του» επεσήμανε μεταξύ άλλων.
 

Συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή 
 

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση σχετικά με την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου για τη συμφωνία, «η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας».
 
Σημείωσε επίσης ότι «η συμφωνία προβλέπει ότι ο όρος Μακεδόνας όπως χρησιμοποιείται από τους γείτονες μας δεν έχει καμία σχέση με αρχαία ελληνική πολιτική και πολιτιστική κληρονομιά».

Πιθανή η πρόταση μομφής απο τη ΝΔ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης.
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του News24/7, ο Μ. Λαζαρίδης, στην ερώτηση εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει απάντησε ότι «όλες οι επιλογές εξετάζονται, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
 
Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την νομιμοποίηση να υπογράψει συμφωνία και δήλωσε ότι αναμένουν από τον ΠτΔ να αναλάβει όποια πρωτοβουλία κρίνει ο ίδιος προκειμένου να αποτρέψει τη δέσμευση της χώρας σε μια συμφωνία που δεν θα έχει εγκριθεί από την ελληνική βουλή, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, λόγω της διαφωνίας των ΑΝΕΛ, «δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει».

Υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι κακή και ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψιν τη βούληση του ελληνικού λαού.