Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί πλήρως. Έκανε λόγο για νομικά ζητήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, εξαιτίας της παραπομπής υποθέσεων στις δικαστικές αρχές, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης είναι δεδομένη προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την ανάμειξη της Κίνας και της Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός υποστήριξε ότι «στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, δεν αποκλείουμε κανέναν. Θα εξετάζουμε ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές δυνατότητες χρηματοδότησης».
 
Σχολιάζοντας την επικείμενη έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Α. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει προληπτική γραμμή, και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο της κανονικότητας. Μια προληπτική γραμμή θα ήταν ένα νέο πρόγραμμα, και αυτό θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».
 
«Λειτουργούμε σε αυτό το πλαίσιο με το σενάριο του αποθεματικού, ενώ το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις» σχολίασε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Σχετικά με τη διαχείρηση των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των τραπεζών οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν και τόνισε ότι σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, έχει γίνει ότι χρειάζεται.
 

«Μεταβατικό» νομοσχέδιο το Μεσοπρόθεσμο

 
Σε συνέντευξη του στο Euro2day, ο υπουργός είχε κληθεί να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης αλλά και το επικείμενο Eurogroup, τόνίζοντας ότι «το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή είναι το τελευταίο που φέρνει μνημονιακές ρυθμίσεις, περιλαμβάνει όμως και μία σειρά από μέτρα που είναι δικής μας ιδιοκτησίας και έρχονται να εξισορροπήσουν τις πρώτες. Μέτρα για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μεγαλύτερη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί λοιπόν ένα «μεταβατικό» νομοσχέδιο με το οποίο κλείνει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων ύστερα από οκτώ χρόνια και ανοίγει ένας νέος όπου η Ελλάδα παύει να είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των πιστωτών της και ανακτά την ελευθερία αλλά και την ευθύνη να σχεδιάσει το μέλλον της.
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να προχωρήσουμε γρήγορα σε μία ολοκληρωμένη λύση για το χρέος, με εμπροσθοβαρή μέτρα και τη σύνδεση της αποπληρωμής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της».