Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες κρατών χτες το βράδυ, ο Σ. Κουρτς, του οποίου η κυβέρνηση θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι η Αυστρία έχει κάνει πολλά για να μειώσει την δύναμης έλξης της χώρας του για πρόσφυγες.
 
«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταματήσουμε τους πρόσφυγες να μετακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετά να ζητούν άσυλο στη Γερμανία και τη Σουηδία, αυτό δεν συμβαδίζει με τον Κανονισμό του Δουβλίνο» τόνισε ο καγκελάριος.
 
Ο ίδιος ζήτησε επίσης  την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προανήγγειλε συμβούλιο κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί η στελεχιακή, οικονομική και από πλευράς περιεχομένου ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στήριξη της Frontex. 
 
Πάνω σε αυτό, ζήτησε από τη Γερμανία «να αναλάβει πιο μάχιμο ρόλο γρηγορότερα από το 2027».
 
 «Χρειάζονται αλλαγές στην ΕΕ αλλά για μένα πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» απάντησε από μεριάς η Α. Μέρκελ. «Εκείνο που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε χώρες, που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» σημείωσε.
 
Η Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ευρωπαϊκής απάντησης στο θέμα της μετανάστευσης, προειδοποιώντας ότι, αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί στην πρόκληση, θα ζημιωθεί ιδιαίτερα ο χώρος ελεύθερης μετακίνησης. «Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αν δει κανείς την παγκόσμια κατάσταση. Έχουμε την πρόκληση εξωτερικής πολιτικής να δράσουμε από κοινού.
 
Ο αυστριακός Καγκελάριος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης της διαχείρισης του προσφυγικού, συναντήθηκε νωρίτερα με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την Καγκελάριο με σημείο τριβής τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου.
 
Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά, ο Κουρτς τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.