Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο για τη συμφωνία που έκλεισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
 
Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».
 
«Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της γείτονος.
 
Σε χτεσινές του δηλώσεις ο Γκ. Ιβάνοφ κατέκρινε τον Ζ. Ζάεφ για τον τρόπο με το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία λέγοντας ότι «δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το θέμα του ονόματος, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες,

συμπεριλαμβανομένων των επιβαλλόμενων τεχνικών προδιαγραφών, να λυθεί με ένα τηλεφώνημα και με μία προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών».
 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ πως μία πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο την προοπτική της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα αύξανε τους εσωτερικούς κινδύνους, ως μια «μία απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγηθεί το κοινό και να παραπλανηθούν οι πολίτες εν όψει ενός αναμενόμενου δημοψηφίσματος».
 
Στην έκκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να στηριχθεί μία πιθανή συμφωνία από όλους τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, ο Γκ. Ιβάνοφ διαμηνύει ότι χρειάζεται μία ευρεία εθνική συναίνεση «που δε θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Διάγγελμα Ιβάνοφ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Makfax, ο πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία και στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι θα απευθύνει διάγγελμα.
 
Αμέσως μετά το τέλος της ολιγόλεπτης συνάντησης, ακολούθησε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται: «Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση διήρκησε δύο λεπτά. Σήμερα ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ».
 
«Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικων Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο Γκιόργκι Ιβανοφ αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας.
»Από κει και πέρα, προτρέπουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
»Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της γείτονος.