*vouli*

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ψηφίστηκε επί της αρχής στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η συζήτηση για το Πολυνομοσχέδιο που κλείνει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και φέρνει νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου οι δανειστές να δώσουν την έγκριση τους για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής σύμβασης, τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας των αποθεματικών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η αίτηση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας για ζητήματα που αν ήταν κυβέρνηση «θα τα εφάρμοζαν απόλυτα», ενώ αντίστοιχα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση «μας είχε πεθάνει κάθε μέρα, σε όλα αντισυνταγματικό το μνημόνιο και ήρθε και τα εφάρμοσε και έφερε κι άλλο μνημόνιο».

Επισήμανε πως κάθε μέτρο του μνημονίου είναι αντισυνταγματικό. «Εμείς παρ' όλα αυτά υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικά, με την έννοια ότι υπερασπίζουμε τα συμφέροντα γενικότερα του λαού, με βάση αυτές τις δυνατότητες που δίνονται και που σε τελευταία ανάλυση είναι μάταιες γιατί ποτέ δεν υιοθετήθηκε καμία αίτηση αντισυνταγματικότητας, γι' αυτό  είναι κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό».  Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει παγιώσει το να φέρνει πολύ σοβαρά νομοσχέδια με τη διαδικασία του επείγοντος, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στάση αυτή.