Ακυρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, και τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι. Αιτία ματαίωσης της συνάντησης αποτελεί η άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί το πλοίο Aquarius το οποίο μετέφερε 629 πρόσφυγες, αναφέρουν γαλλικές κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
 
Το θέμα του πλοίου Aquarius που μετέφερε 629 πρόσφυγες έχει προκαλέσει εντάσεις στη νότια Ευρώπη αφού η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες. Τελικά οι πρόσφυγες βρήκαν λιμάνι στην Ισπανία, αφού η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα το δεχτεί.
 
Κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι «η επίσκεψη ακυρώθηκε με αίτημα των Ιταλών και λυπούμαστε γι΄αυτό», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «πρέπει να καλύψουμε πολύ έδαφος με τον Τζ. Τρία. Ελπίζουμε να επαναληφθεί η συνάντηση σύντομα».
 
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού κόμματος En Marche του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε «εμετική» τη στάση της Ιταλίας σχετικά με το πλοίο των προσφύγων.
 
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε ότι η Ιταλία παίζει «πολιτικά παιχνίδια» των ώρα που διακινδυνεύονται ανθρώπινες ζωές, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η στάση της Ιταλίας «περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας», όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, o Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκα, Μάριο Σαλβίνι, κάλεσε τον Ε. Μακρόν να απολογηθεί για τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από κανέναν για γενναιοδωρία και αλληλεγγύη». 
 

Δυσαρέσκεια Ρώμης

 
Σημειώνεται ότι η σκληρή κριτική από το Παρίσι προκάλεσε τις αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό ο Γάλλος πρεσβευτής εκλήθη την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ώστε να του εκφράσουν τη δυσαρέσκεια της Ρώμης. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε στις δηλώσεις αυτές σχεδόν μονολεκτικά: «κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».
 
Την Τρίτη, ο Μ. Σαλβίνι, είχε υποστηρίξει ότι «ένα από τα μέτωπα είναι εκείνο των εξόδων με τα οποία οι Ιταλοί επιβαρύνονται, εξαιτίας της στρατιάς των ψεύτικων προσφύγων. Εξετάζουμε το ποσό των 35 ευρώ που ξοδεύεται ημερησίως για κάθε μετανάστη».Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ιταλία θα κρατήσει την ίδια στάση που υιοθέτησε με το Aquarius, και με άλλα πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.