Σε συνέντευξη του στη γερμανική «Die Zeit» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές».
 
Σχετικά με το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν είναι πια ο Βολφρανκ Σόϊμπλε αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πάρα πολλούς τομείς. Όποιος το αμφισβητεί, δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συντελεστεί στην Ελλάδα».
 
Όσον αφορά για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στον Ο. Σολτς πως γνωρίζει ότι «υπάρχει ανακοίνωση από το Eurogroup από τον Ιούνιο του 2017, που είναι πολύ σαφής και δεσμεύεται για ελάφρυνση του χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα. Τι κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα; Είναι σαν την εγκυμοσύνη. Δεν μπορεί να είσαι λίγο έγκυος. Ή έχεις ελάφρυνση χρέους ή όχι».
 
Αναφορικά με τα μνημόνια στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι «είμαστε η μοναδική κοινωνία, που σε καιρό ειρήνης έχασε το 25% της οικονομικής της δύναμης. Πώς μπορεί αυτό να αποτελεί επιτυχία; Σε τελική ανάλυση, εμείς ως κυβέρνηση προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με ισχυρό το αίσθημα να έχουμε την κοινωνία συμμέτοχο».

Και πρόσθεσε ότι «θα ήταν απερίσκεπτο να μιλά κανείς εδώ για επιτυχία, έχοντας κατά νου τη δυσπραγία και την ανθρωπιστική κρίση. Από την άλλη, ήταν σαφές από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο έτος 2008. Κι αυτό αποτελεί τον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Μια τέτοια οπισθοδρόμηση θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε».

 

«Υποκατάστατο της προληπτικής γραμμής πίστωσης το ταμειακό απόθεμα της ΕΕ»

 
Σχετικά με την απόφαση να μην υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης για τη χώρα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «το Eurogroup, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε μια άλλη στρατηγική: Να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα. Αυτό λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης».
 
Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα».
 

Έκκληση ΕΕ προς ΔΝΤ για επικύρωση της επικείμενης συμφωνίας

 
Για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το Eurogroup έχει δηλώσει πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στην αγορά ανεξαρτήτως της συμμετοχής του Ταμείου.
 
Σημειώνεται ότι ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε το ΔΝΤ να βάλει τη σφραγίδα του στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 
Συγκεκριμένα, ο Ο. Μπαγί, παραδέχθηκε πως «δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα». Ωστόσο, ανέφερε πως το ΔΝΤ θα έχει ρόλο «τεχνικού συμβούλου» κατά τη μεταμνημονιακή εποχή που θα εισέλθει η Ελλάδα, και πως κανείς στην Κομισιόν δεν θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή.
 
Τέλος, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε πως «όλοι έχουν όφελος» και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί στην υλοποίηση μιας συμφωνίας. Τα προς διαβούλευση μέτρα προβλέπουν την επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων SMPs και των ΑΝFAs, κατέληξε. 
 

Θετικά σχόλια του EWG

 
Ο πρόεδρος του Euroworking Group, Xανς Φάιλμπριφ, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει μία «αξιόπιστη» συνολική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης».
 
Επιπλέον, σημείωσε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, τόσο στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, όσο και στη μεταμνημονιακή εποχή, με τεχνική μορφή, παρά τις διαφωνίες με την Ευρώπη για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους.
 
Για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του ΕWG ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει «ενισχυμένη εποπτεία», με αξιολογήσεις των συμφωνηθέντων τέσσερις φορές τον χρόνο. Τέλος, σημείωσε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία στη χώρα θα είναι πιο ενισχυμένη, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έλαβε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.