Αντιπαράθεση φέρεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και τον πρόεδρο, Γκόργκι Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμφωνία για την ονομασία της γείτονος στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι σε χτεσινές του δηλώσεις ο Γκ. Ιβάνοφ κατέκρινε τον Ζ. Ζάεφ για τον τρόπο με το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία λέγοντας ότι «δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το θέμα του ονόματος, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβαλλόμενων τεχνικών προδιαγραφών, να λυθεί με ένα τηλεφώνημα και με μία προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών».
 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», εάν η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώσει τη συμφωνία, αυτή θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επικυρωθεί. Σε περίπτωση που ο ΠτΔ δεν δεχθεί τη συμφωνία, αυτή επιστρέφει στη Βουλή. Ωστόσο, αν η Βουλή την υπερψηφίσει για δεύτερη φορά, τότε ο ΠτΔ είναι υποχρεωμένος να την επικυρώσει.
 
«Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γκ. Ιβάνοφ.
 
Όπως είπε, εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes. Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».
 
«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Γκ. Ιβάνοφ.
 
Επιπλέον, σχετικά με ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να μιλήσει σε όλα τα κόμματα για την επίλυση του ζητήματος ονόματος και την επίτευξη συναίνεσης για το θέμα» και πρόσθεσε ότι «ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να δικαιολογούν την υπογραφή μιας βλαβερής συμφωνίας».
 
Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε «είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς;», και πρόσθεσε πως «η συμφωνία αυτή παραβιάζει τη διαθήκη των προγόνων μας για μια ενιαία ΠΓΔΜ και σβήνει την 27ετή ιστορία της χώρας».
 
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατέκρινε τη συμφωνία των δύο χώρών, λέγοντας πως, «η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της “Μακεδονίας”. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους “Μακεδόνες” που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους “Μακεδόνες” της “Μακεδονίας”».
 
«Δεν θα υπογράψω τη συμφωνία. Θα προσπαθήσω για μια λύση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, μην φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς» κατέληξε.
 

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μικόσκι, υπογράμμισε πως «Ο Ζάεφ προχώρησε σε μια συμφωνία συνθηκολόγησης για την ''Μακεδονία''. Προκάλεσε ζημία στη χώρα. Είναι μια προδοσία του λαού», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ της χώρας ότι «είναι συνένοχος στη συνθηκολόγηση» και τον κάλεσε να παραιτηθεί.
 
«Αύριο η συμφωνία – συνθηκολόγηση θα παραδοθεί στους υπουργούς και θα αποχαρακτηριστεί. Δεν την έχουμε αναλύσει και οι πολίτες δεν την έχουν δει ακόμη. Πρώτα θα συζητήσουμε τη συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος, θα συμβουλευτούμε τις θρησκευτικές κοινότητες και άλλες κοινωνικές ομάδες και μετά θα τοποθετηθούμε ξανά» δήλωσε ο Χ. Μικόσκι.
 
Την ίδια ώρα, ομάδα με το όνομα «Νέοι για τη Μακεδονία» καλεί, σε συλλαλητήριο στις 23 Ιουνίου έξω από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν». 
 
«Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει το όνομα και η ταυτότητα μας, όποιο κι αν είναι το κόστος θα υπερασπιστούμε το όνομα “μακεδονία” και θα παραμείνουμε “Μακεδόνες” . Δεν είμαστε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ούτε η πατρίδα μας αποκαλείται βόρεια επαρχία. Αυτή η μάχη για μας τους σπουδαστές είναι μια ιερή μάχη , σαν αυτή των τελευταίων Μοικανών. Είτε θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε, είτε θα πεθάνουμε μαζί με τα αγέννητα παιδιά και εγγόνια μας» αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης στο Facebook. 
 

Στο κενό κατέληξαν οι συζητήσεις μεταξύ Ζάεφ – Ιβάνοφ

 
Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο τη συμφωνία που έκλεισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι ο Γ. Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».
 
Ο Γ. Ιβάνοφ σχολίασε τη συνάντηση, τονίζοντας πως «τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».
 
Αμέσως μετά το τέλος της ολιγόλεπτης συνάντησης, ακολούθησε ανακοίνωση της προεδρίας της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται: «Ενημερώνουμε ότι η συνάντηση διήρκεσε δύο λεπτά. Σήμερα ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα απευθυνθεί στον λαό της ΠΓΔΜ».
 
«Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικων Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο Γκιόργκι Ιβανοφ αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας.
»Από κει και πέρα, προτρέπουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
»Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της γείτονος.