Ολοένα και περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή των επισήμων ανακοινώσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ και έπειτα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο κατάθεση πρότασης μομφής.
 
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, στο πνεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που εδώ και αρκετές ημέρες έχει θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης να συνάψει τη συμφωνία.
 
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η συμφωνία, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να διαπιστωθεί αν την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή». Παρόλα αυτά, τα σενάρια ακόμη παραμένουν ανοικτά, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν η πρόταση θα στοχεύει στον Πάνο Καμμένο, τον Νίκο Κοτζιά ή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνουν υπογραφές για την κατάθεση της πρότασης, αναζητώντας παράλληλα το κατάλληλο μομέντουμ για να την καταθέσουν.
 
Κινητικότητα προκύπτει και στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει δημόσια θέμα «κομματικής γραμμής», την ώρα που ήδη ένα στέλεχός του, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει εμφανιστεί με διαφορετική στάση.
 
Επίσης, στις πρώτες αντιδράσεις μεταξύ των άλλων κομμάτων, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής απαιτώντας ενημέρωση για τη συμφωνία, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων έχουν ήδη απορρίψει τη συμφωνία.
 

Πόλεμος δηλώσεων για την «νομιμοποίηση» της κυβέρνησης

 
Την ίδια ώρα, η απάντηση της κυβέρνησης διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν πως είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του και γι αυτό αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση επί της ουσίας της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, την οποία χαρακτήρισε διπλωματική επιτυχία και πολιτική νίκη της σημερινής κυβέρνησης.
 
«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».
 
 «Ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του» απάντησε η Νέα Δημοκρατία λίγο αργότερα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
 
«Το επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία» συνέχισε, για να καταλήξει στο υστερόγραφο με το οποίο μέμφεται την κυβέρνηση για την ενημέρωση που έχει παράσχει για τη συμφωνία.
 
«Υ.Γ Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιώς, πυροδοτώντας την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που προκάλεσε με τη σειρά του την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε «να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία.
 
«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις» τονίζει, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 
«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.
 

Την Παρασκευή στη Βουλή ο Τσίπρας

 
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί στη Βουλή, όπου την Παρασκευή το πρωί θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα.
 
Το σχετικό αίτημα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την ανακοίνωση ή δήλωση του πρωθυπουργού, ενώπιον της Βουλής κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
 
Διαβάστε την επιστολή του Α. Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής:
 

 
Το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιων της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
 
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
 
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
 
«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
 
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
 
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
 
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
 

«Όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης»

 
Στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση το επιχείρημα του Κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας. Επιχειρεί τώρα να διαδικασιολογήσει στην πραγματικότητα. Δηλαδή, να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν συμφωνία. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση- και αυτή νομίζω αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε στον κ. Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του συνταγματολόγου. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει».
 
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας αλλά δεν μπορεί να το κάνει διότι συνεχίζει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 

Επίθεση Σαμαρά σε Παυλόπουλο και κυβέρνηση

 
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν δίστασε να επιτεθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κάνοντας λόγο για «ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα», μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
 
Διαβάστε τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά:
 

«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία.
Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.
Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού.
Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»…
Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».
Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα.
Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια!
Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς.
Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον.
Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού.
Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!».

 
Η παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά και τα πυρά στο πρόσωπο του Πρ. Παυλόπουλου αλλά και κατά της κυβέρνησης, προκάλεσαν την αντίδραση «κύκλων» της Προεδρίας, ενώ άμεση ήταν και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Λίγο μετά τη δήλωσή του, «διαρροή» της Προεδρίας που δημοσιεύτηκε στο skai.gr ανέφερε πως «όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα» σχολιάζουν κύκλοι της Προεδρίας αναφορικά με τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά για «ανιστόρητη σύμπλευση του ΠτΔ με τον κ. Τσίπρα».
 
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως την ίδια ώρα, τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφερε πως «πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, δεν υπήρξε ουδεμία διαρροή από την Προεδρία, ως απάντηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
 
Παράλληλα, το γάντι σήκωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, απαντώντας στον Αντ. Σαμαρά πως διέπραξε σημαντικό θεσμικό ατόπημα με την επίθεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον πως υπονομεύει τη συνταγματική τάξη.
 
Διαβάστε την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:
 

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης», καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.