Έπειτα από μία σειρά δηλώσεων ευρωπαίων εταίρων, διεθνών οργανισμών και χωρών στις οποίες συγχαίρουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ  σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ η αντιπολίτευση των δύο χωρών εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της επί του θέματος. 
 

Ζήτημα «πολιτικής νομιμοποίησης» θέτει η ΝΔ

 
«Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ την ίδια στιγμή ζήτησε την παρέμβαση του ΠτΔ προκειμένου η συμφωνία να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.
 
«Δεν έχει ξεκάθαρη  κοινοβουλευτική εντολή για να δεσμεύσει τη χώρα», πρόσθεσε, ενώ άφησε υπόνοιες πως θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
 
Παράλληλα, την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στον Α. Τσίπρα όσο και στον Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με τη συμφωνία. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό» και για «ανιστόρητη σύμπλευση Τσίπρα – Παυλόπουλου».

 

Τα βλέμματα στη Βουλή

 
Τα τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν κυβέρνηση – αντιπολίτευση την Παρασκευή στις 10 το πρωί, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει την πρόταση μομφής.

 

«Δεν υπογράφω τη συμφωνία – Είναι απαράδεκτη»

 
Την πλήρη διαφωνία του εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, και αναρωτήθηκε: Είναι πατριωτικό να τα παίρνουν όλα οι Έλληνες και να μην παίρνουμε τίποτα εμείς;
 
«Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος. 
 
Μάλιστα, στο κενό κατέληξαν οι συζητήσεις μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του  Γκεόργκι Ιβάνοφ, σχετικά με τις εξελίξεις, με τον δεύτερο να αποχωρεί από τη συνάντηση.
 
Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνει ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας».
 
Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαδικασία στη γειτονική χώρα προβλέπει τα εξής: Εάν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία, αυτή θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που ο ΠτΔ απορρίψει τη συμφωνία, αυτή επιστρέφεται στη Βουλή. Εάν, όμως η Βουλή την υπερψηφίσει για δεύτερη φορά, τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να την επικυρώσει.

 

Στη γραμμή Ιβανόφ η αντιπολίτευση

 
Στη γραμμή Ιβάνοφ και ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μικόσκι, που επανέλαβε πως το κόμμα του είναι αντίθετο στη συμφωνία και πως δεν θα ανεχθεί αλλαγή του Συντάγματος. «Ο Ζάεφ προχώρησε σε μια συμφωνία συνθηκολόγησης για την ''Μακεδονία''. Προκάλεσε ζημία στη χώρα. Είναι μια προδοσία του λαού», είπε και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος «είναι συνένοχος στη συνθηκολόγηση».