Ο ESM θα αποφασίσει το απόγευμα της Πέμπτης το αν τελικά θα εγκριθεί η σόση του ενός δισεκατομμυρίου, που προβλέπεται με βάση το τρίτο μνημόνιο. Η δόση αναμενόταν να δοθεί την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι δανειστές απαίτησαν διαβεβαιώσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών του δημοσίου.

Οι δανειστές είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση να παρουσιάσει βελτιωμένα  αποτελέσματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στο μέτωπο των νοσοκομείων, τα οποία στο τέλος Απριλίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες συνολικού ύψους 574 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία του μνημονίου, από τη στιγμή που η Ελλάδα λάβει την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δεσμεύσει ακόμη 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσει το ταχύτερο δυνατόν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τις 20 Αυγούστου και την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια, προκειμένου η Ελλάδα να προλάβει να πάρει ακόμα μια δόση από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες.