Σε συνέντευξη ου παραχώρησε στο πλαίσιο Σεμιναρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τη συμφωνία – πακέτο, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση για την τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τον καθορισμό του πλαισίου της «μεταμνημονιακής» εποπτείας για αρκετά χρόνια.

«Στις 21 Ιουνίου θα έχουμε συνολική πρόταση για την Ελλάδα και θα γιορτάσουμε με ούζο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μην πάνε καλά, ωστόσο δεν θέλω να τους αναφέρω. Δεν μ’ αρέσει να είμαι απαισιόδοξος. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στην επόμενη οικονομική κρίση».

«Δημοκρατία έχουμε»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα από τους δανειστές, ο Φάιλμπριφ υποστήριξε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την Αθήνα.

«Η υποδοχή του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης είχε θετική υποδοχή από τους εταίρους. Ξέρω ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει διαφωνίες. Είναι δικαίωμά της, Δημοκρατία έχουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία και να έχει πολιτική σταθερότητα».

Ερωτηθείς για τον λόγο που η επιτήρηση των δανειστών θα είναι πιο αυξημένη στην Ελλάδα συγκριτικά με το πλαίσιο εποπτείας που επιβλήθηκε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία μετά το τέλος των δικών τους μνημονίων, ο  Φάιλμπριφ υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα προσφέρονται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

«Τέλος της Οδύσσειας» με συνέχεια της λιτότητας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έκανε με τη σειρά του λόγο για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, μίας Οδύσσειας θα έλεγε κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.