Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νεά», η επίσημη εκδοχή που φέρεται να εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία, είναι πως η κίνησή της στοχεύει να στριμώξει την κυβέρνηση αναφορικά με τη συνοχή της, και κυρίως τη στάση του Πάνου Καμμένου ώστε «να συγκρίνουν οι πολίτες τι έλεγε προεκλογικά το 2015 και τι λέει τώρα».
 
Κατά πληροφορίες του CNN.gr, στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί προβληματισμός για αρκετά «προβληματικά σημεία» της συμφωνίας, θέτοντας ζήτημα για τη μη αναφορά του όρου «Severna Makedonija», τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο της συμφωνίας.
 
Το ζήτημα της κατάθεσης ή μη πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση να επιμένει να προκαλεί τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει στην αντίστοιχη πρωτοβουλία.
 
«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν, ας μου κάνουν πρόταση μομφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Τετάρτης, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική γραμμή των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε εάν σχεδιάζει να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, με τον ίδιο να απαντάει πως «Δεν έχω κανένα λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».
 
«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε: “Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”» είπε ο πρωθυπουργός, μη διστάζοντας να παραλληλίσει τη στάση του αυτή του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.
 
Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη θέσει το ζήτημα της νομιμοποίησης της κυβέρνησης για τη σύναψη μίας τέτοιας συμφωνίας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει πως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις, καθώς και πως η συμφωνία θα ισχύσει μόνον όταν κυρωθεί από τη Βουλή.
 

Στα χαρακώματα πριν την πρόταση μομφής

 
Παρότι οι πληροφορίες για την κατάθεση πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης παραμένουν ακόμη θεωρία, το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί την πολιτική που έχει υπηρετήσει και ο πατέρας του και όλοι οι παλιότεροι πολιτικοί που προσπάθησαν να δώσουν λύση στο ζήτημα» δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Έψιλον ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ταυτιζόμενος με αντίστοιχη δήλωση του Νίκου Φίλη την Τετάρτη. Ο υπουργός σημείωσε πως η πρόταση μομφής θα κατευθύνεται στην πολιτική που άσκησε ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, η οποία και θα δικαιώσει την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού από τον Αντώνη Σαμαρά.
 
«Ήταν μια μαύρη ημέρα σήμερα για την χώρα, γιατί ένας Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αγνοήσει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να αγνοήσει και το κοινοβούλιο» δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, στο ίδιο μέσο ενημέρωσης.
 
«Η Βόρεια Μακεδονία με την υπογραφή του κ. Τσίπρα οι πολίτες της θα λέγονται Μακεδόνες και θα έχουν και μακεδονική ταυτότητα, άρα η “Νότια” Μακεδονία θα είναι μια περιοχή γεωγραφική, σύμφωνα με αυτά που υπογράφουν, που θα μπορεί να διεκδικηθεί. Όχι μόνο δεν αλλάζουν τα πράγματα στα Σκόπια, αλλά η ελληνική πλευρά τα δίνει όλα. Η συμφωνία αυτή έχει ουρές και θα αποκαλυφθούν» υποστήριξε ο Β. Κικίλιας, την ώρα που ο Ν. Παππάς κάλεσε τον κόσμο που θα κατέβει στα συλλαλητήρια «να ενημερωθεί για τη στάση των παλιότερων κομμάτων», με πολιτικές που εμπεριείχαν το «erga omnes», τη μη αλλαγή των συνόρων και τη συνταγματική ονομασία.