Μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής το βράδυ της Τετάρτης για τη συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, δεν υπήρξε κάποια απόφαση.

Aπό τα έξι μέλη του οργάνου μόνο η Φώφη Γεννηματά ήταν αρνητική κάνοντας λόγο για κακή συμφωνία. Από πλευράς τους, ο Στ. Θεοδωράκης, Γ. Παπανδρέου, Θ.Θεοχαρόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης τοποθετήθηκαν θετικά.  

Έτσι, δεν προχώρησαν στην έκδοση κοινού κειμένου μετά τη συνεδρίαση, ούτε σε κοινές δηλώσεις.

Παρόλα αυτά, το πρωί της Πέμπτης, η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τη συμφωνία.
Σε σημερινή δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση και εντοπίζει αβεβαιότητες και αρνητικά σημεία.

«Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίησή της όμως δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά και προσθέτει:

«Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία και εάν η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα».

Παράλληλα, επισημαίνει «τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας» την οποία κατηγορεί για διγλωσσία και χειρισμούς υπογραμμίζοντας ότι «αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα».

Τέλος, η Φ. Γεννηματά επικρίνει και τη Ν.Δ. καθώς, όπως αναφέρει, «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής».

Σημειώνεται ακόμη ότι ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας για τις εκλογές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο news247, ως προς τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ο Ν. Αλιβιζάτος ευχήθηκε να ξεπεραστούν για να μην κινδυνεύσει η συνοχή του νέου πολιτικού φορέα και πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων και είναι αδιανόητα όσα λέγονται για ταπεινωτικό συμβιβασμό.