Ο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες πρωτόδικα τον Φεβρουάριο του 2017, για τις κατηγορίες της χρήσης βασιλικών διασυνδέσεων για την υπερχρέωση των περιφερειακών κυβερνήσεων μέσω δημόσιων συμβάσεων, για τη διοργάνωση αθλητικών και τουριστικών εκδηλώσεων, και για φορολογική απάτη.
 
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην αθλητής του χάντμπολ και δύο φορές Ολυμπιονίκης, έχει διορία πέντε ημερών για να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναστολή της έκτισης της ποινής, παρότι όπως αναφέρεται, το Δικαστήριο έχει τέτοια δικαιοδοσία μόνο για ποινές κατώτερες των πέντε ετών φυλάκισης.
 
Ο πρώην αθλητής του χάντμπολ και δύο φορές Ολυμπιονίκης, θα μπορούσε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ανασταλεί η έκτιση της ποινής του. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει ένα τέτοιο αίτημα μόνο σε ποινές κατώτερες των 5 ετών φυλάκισης.
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγες εβδομάδες, η ισπανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε συνολικές ποινές φυλάκισης περισσότερων από 350 χρόνια, μέλη και στελέχη του Λαϊκού Κόμματος για διαφθορά, γεγονός που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Ραχόι και την ανάληψη της εξουσίας από τον Σοσιαλιστή Σάντσεθ.