Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τη συμφωνία σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αφού πρώτα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει ζητήσει η τρόικα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Α. Τσίπρας υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μετά την συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος παίζουν ανήθικο θέατρο σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει το ανήθικο θέατρο με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δεν στηρίζει τη συμφωνία, άλλά δεν το κουνάει από την καρέκλα του. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτόν τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγείτε τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη».


Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη συμφωνία, λόγω των πιέσεων από το εξωτερικό και εκτίμησε πως είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να προβάλει τη συμφωνία για να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα νέα μέτρα λιτότητας που υπογράφει μέσω του πολυνομοσχεδίου.

«Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να στρέψει τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του 4ου μνημονίου. Ανταλλάσσετε μία βαριά εθνική υποχώρηση με κάποια μεγαλύτερη κατανόηση των εταίρων μας στα ζητήματα της οικονομίας. Αφού ακολουθήσατε πειθήνια τις εντολές των δανειστών έρχεστε τώρα να ρυθμίσετε μία εκκρεμότητα της εξωτερικής πολιτικής γιατί αυτό θέλει ο διεθνής παράγοντας. Εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται και αν τολμά  «να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

«Ο Μητσοτάκης δεν θέλησε ενημέρωση»

Την Τετάρτη ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν, ας μου κάνουν πρόταση μομφής». Ερωτηθείς για το εάν σχεδιάζει να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, απάντησε πως «δεν έχω κανένα λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου». Τόνισε πως ο ίδιος θέλησε να ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. «Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε: “Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”».

Οι αντιδράσεις πριν την πρόταση μομφής

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είχαν δώσει από την Τετάρτη τον τόνο σχετικά με την πρόταση μομφής. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής θα βαδίσει αντίθετα από τον δρόμο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης αναιρεί την πολιτική που έχει υπηρετήσει και ο πατέρας του και όλοι οι παλιότεροι πολιτικοί που προσπάθησαν να δώσουν λύση στο ζήτημα». Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο που θα κατέβει στα συλλαλητήρια για τη συμφωνία «να ενημερωθεί για τη στάση των παλιότερων κομμάτων».

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για μαύρη μέρα μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. «Ήταν μια μαύρη ημέρα σήμερα για την χώρα, γιατί ένας Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αγνοήσει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και να αγνοήσει και το κοινοβούλιο. Η Βόρεια Μακεδονία με την υπογραφή του κ. Τσίπρα οι πολίτες της θα λέγονται Μακεδόνες και θα έχουν και μακεδονική ταυτότητα, άρα η “Νότια” Μακεδονία θα είναι μια περιοχή γεωγραφική, σύμφωνα με αυτά που υπογράφουν, που θα μπορεί να διεκδικηθεί. Όχι μόνο δεν αλλάζουν τα πράγματα στα Σκόπια, αλλά η ελληνική πλευρά τα δίνει όλα. Η συμφωνία αυτή έχει ουρές και θα αποκαλυφθούν».