Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισκέφτηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας ειδική αναφορά στα «θετικά στοιχεία» της ελληνικής οικονομίας.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Β. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε καλά νέα την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για μια συνολικη συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» ενώ εθεσε ως χρονικό ορίζοντα για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Επιπροσθέτως, ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για αλλαγή σελίδας.
 
«Τα τελευταία χρόνια έγιναν πρωτοφανείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Σταθήκαμε και θα στεκόμαστε πλάι στην Ελλάδα» ανέφερε το νο2 της Κομισιόν.
 
Ακόμη, ο Β. Ντομπρόβσκις στάθηκε σε τρία κρίσιμα στοιχεία, για την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία σημείωσε πως θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», καθώς και τη συμφωνία για το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής μετά τον προσεχή Αύγουστο, με στόχο η χώρα «να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».
 
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν υπέρογκα έως το 2022, στο 3,5% του ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας πως ακολούθως θα μειωθούν στο 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».
 

«Γυρίζουμε σελίδα»

 
«Επισκέφτεστε τη χώρα σε μια στιγμή που γυρίζουμε σελίδα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν και ανοίγει την πόρτα στο μέλλον.
 
Με αφορμή το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος αποτελεί μια δίκαιη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. Παράλληλα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την αισιοδοξία του πως οι δανειστές θα αποφασίσουν για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος, «που θα σημάνουν την οριστική και διαρκή έξοδο της χώρας στις αγορές».
 
Αναφορικά με το Μακεδονικό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε ιστορική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της το παρελθόν.