Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα της τουρκικής και αλγερινής αντιπροσωπείας, το οποίο καταδικάζει «τη χρήση κάθε μορφής υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης βίας από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστίνιων πολιτών στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Αφορμή για το ψήφισμα αποτέλεσε η δολοφονία περισσότερων από 127 Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι διαδηλώνουν από τις 30 Μαρτίου,  απαιτώντας να τους εξασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους.

 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 120 υπέρ και 8 κατά, ενώ 45 χώρες απείχαν από τη διαδικασία. Αρνητική ψήφο έδωσε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, καθώς και οι Νήσοι Μάρσαλ, η Αυστραλία, το Ναούρου, το Τόγκο, τα Νησιά του Σολομόντα και η Μικρονησία. Βέβαια, το ψήφισμα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, καθώς δεν δεσμεύει κανένα κράτος ως προς τη λήψη μέτρων.
 
Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης αναφέρθηκε σε «νίκη της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ-Μαλίκι, τόνισε ότι το ψήφισμα «δείχνει πως τα έθνη του κόσμου στέκονται στο πλευρό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».
 
Παρά τη διεθνή καταδίκη, το Ισραήλ υποστήριξε ότι πολλοί από τους νεκρούς στη Γάζα ήταν οπλισμένοι και ότι οι ισραηλινές αρχές βρίσκονταν σε άμυνα εναντίον των επιθέσεων των διαδηλωτών. Η Ουάσινγκτον αναφέρθηκε στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.
 
Σύμφωνα με το Aljazeera, τα 193 μέλη του ΟΗΕ απέρριψαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατηγορήσουν τη Χαμάς, αναφορικά με τους εκατοντάδες θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας. Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια των ΗΠΑ να προσθέσουν στο ψήφισμα και την καταδίκη της Χαμάς, δεν μαζεύτηκε ο απαιτούμενος αριθμός των χωρών. Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται η ρίψη πυραύλων από τη Γάζα προς τις ισραηλινές κατοικήσιμες περιοχές, αλλά δεν γίνεται λόγος για τη Χαμάς, σημειώνει το δημοσίευμα.
 
Η πρέσβης των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, σχολίασε το ψήφισμα ως «μονομερές» και κατηγόρησε τις αραβικές χώρες ότι προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό έδαφος με το να καταδικάζουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ. «Για κάποιους, η επίθεση στο Ισραήλ είναι το αγαπημένο τους πολιτικό άθλημα. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα» κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο, 128 χώρες ψήφισαν να αποσύρουν οι ΗΠΑ την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.