Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση ψηφίζει τα τελευταία μέτρα του τελευταίου μνημονίου και με αυτό τον τρόπο τιμά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές. Υπογράμμισε πως δέχονται συγχαρητήρια από όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι η τελευταία φορά, τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος της χώρας, τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά τα προγράμματα στήριξης τον προσεχή Αύγουστο.

Σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια από όλους στην Ε.Ε γιατί η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Παραλάβαμε μια χώρα που στη συνείδηση του μέσου 'Έλληνα η λέξη μεταρρύθμιση ήταν ταυτισμένη με τη λέξη περικοπή. Σήμερα δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ».

Αναφερόμενος στις επιτυχίες της κυβέρνησης του, δήλωσε ότι παρέλαβαν μια χώρα με άδεια ταμεία και «φέτος για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη το πρώτο 3μηνο, σχεδόν διπλάσιο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», ενώ η χώρα έχει πλέον και ένα μεγάλο απόθεμα ρευστότητας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία», υποστήριξε για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και ευχαρίστησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, στους οποίους πιστώνεται η επιτυχία.

«Φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έχει επιλέξει να παίξει το ρόλο του φερέφωνου του Αντώνη Σαμαρά τον οποίο χαρακτήρισε πραγματικό αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Ν.Δ του κ. Σαμαρά. Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Μου κάνετε δώρο, μια ευκαιρία αυτές τις δυο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε. Εσείς θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία και κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έχτισε όλη του την καριέρα στο θέμα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας» και σήμερα έχει θέσει σε ομηρία τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, όπως και τον πατέρα πριν από χρόνια.

«Αυτός είχε το θράσος να ρίξει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και σήμερα παριστάνει τον θεματοφύλακα των Καραμανλή και Παπανδρέου όταν ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης επετίθετο και στους δύο. Είναι ο ίδιος που ξέχασε όταν έγινε πρωθυπουργός γιατί η κυβέρνησή του δια του Βενιζέλου παρουσίαζε την εθνική θέση: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλον Μητσοτάκη. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. ΤΟ να εμπλέκει τον θεσμό του ΠτΔ είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί».