Στο τέλος της συζήτησης, λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στο κείμενό που κατέθεσε. Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης, τα πυρά της ΝΔ επικεντρώνονται στην στάση των ΑΝΕΛ, ενώ έντονες είναι και οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης που υπογράφεται από την ΚΟ της ΝΔ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Χωρίς αντιδράσεις τα νέα, «τελευταία» μέτρα

Νωρίτερα ψηφίστηκε χωρίς προβλήματα και διαρροές για την κυβερνητική πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

«Σήμερα ψηφίζουμε για τελευταία φορά τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως «τηρήσαμε της δεσμεύσεις μας και ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας». Πρόσθεσε ότι «είναι η τελευταία φορά, τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος της χώρας, τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά τα προγράμματα στήριξης τον προσεχή Αύγουστο.»

Ο Πρωθυπουργός υποστηριξε επίσης ότι «σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια από όλους στην Ε.Ε γιατί η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Παραλάβαμε μια χώρα που στη συνείδηση του μέσου 'Έλληνα η λέξη μεταρρύθμιση ήταν ταυτισμένη με τη λέξη περικοπή. Σήμερα δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ».

«Η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε: με ψέματα» σχολίασε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για τέταρτο μνημόνιο, αλλά «χωρίς χρηματοδότηση».