Τη συμμετοχή του ESM στο «μαξιλαράκι ασφαλείας» που προαναγγέλλει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου επιβεβαίωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας πως η τελευταία δόση του ESM για την τέταρτη αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
 
Κατά τον Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη, δεδομένων των υψηλών δανείων της χώρας από τον ESM και της επικείμενης ελάφρυνσης χρέους. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως στην επιτήρηση αυτή δεν προβλέπεται να τεθούν νέοι όροι.
 
Ο ισχυρός άνδρας του ESM προανήγγειλε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 10-12 δισ. ευρώ, τα οποία και θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) για την επόμενη του τρίτου μνημονίου, με στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές για τις ελληνικές ανάγκες ρευστότητας.
 
Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε επίσης ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τα επόμενο χρόνια, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, υπογράμμισε πως ανησυχίες που εκφράστηκαν από αγορές και εθνικά κοινοβούλια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, απαντήθηκαν από τις ισχυρές εγγυήσεις που έλαβε η κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησής τους.
 
Τέλος, ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο Υπερταμείο και την ενεχυρίαση δημόσιας περιουσίας ύψους 25 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας από κοινού με τον Ευκλ. Τσακαλώτο πως δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη, αλλά για εγγύηση.