Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, έχει ξεσπάσει κρίση στις τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU,  Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ξεκαθαρίσει στην καγκελάριο Μέρκελ πως το κόμμα του θέτει θέμα αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν υιοθετηθεί μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες .

Ο Ζεεχόφερ έχει θέσει την πρόταση για άμεση επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των προσφύγων, που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με την Μέρκελ να την απορρίπτει. Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι έχει τη δικαιοδοσία να ανακοινώσει την έναρξη συνοριακών ελέγχων, κάτι που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  (UNHCR), ξεκαθάρισε στο Βερολίνο πως οι θέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών παραβιάζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Γερμανίας. «Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει ποια χώρα είναι υπεύθυνη για όσους αναζητούν προστασία και άσυλο στα σύνορα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επιτρέπεται στους ενδιαφερόμενους να παραμείνουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου», δήλωσε ο επικεφαλής της UNCHR στη Γερμανία, Ντομινίκ Μπέιρτς.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Σόιμπλε

Οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν να βρουν τρόπο για να πείσουν τους κυβερνητικούς τους εταίρους να μην αποχωρήσουν. Προκειμένου να το καταφέρουν στράφηκαν στον Πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο λόγος είναι πως ο Σόιμπλε διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τη Μέρκελ, αλλά ταυτόχρονα επικρίνει την μεταναστευτική πολιτική που ασκεί η καγκελάριος, με αποτέλεσμα να μπορεί να παίξει τον ρόλο του ενδιάμεσου στις διαπραγματεύσεις.

Πιέσεις και από την Αυστρία

Η Α. Μέρκελ  συναντήθηκε προ ημερών με τον καγκελάριο της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος της ζήτησε με τη σειρά του να γίνει πιο αυστηρή η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταματήσουμε τους πρόσφυγες να μετακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και μετά να ζητούν άσυλο στη Γερμανία και τη Σουηδία, αυτό δεν συμβαδίζει με τον Κανονισμό του Δουβλίνο», δήλωσε ο Κουρτς και προανήγγειλε συμβούλιο κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί η στελεχιακή, οικονομική και από πλευράς περιεχομένου ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στήριξη της Frontex.

Η Μέρκελ από την πλευρά της προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να μετατίθεται η ευθύνη στις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. «Χρειάζονται αλλαγές στην ΕΕ αλλά για μένα πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκείνο που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε χώρες, που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές».

Παράλληλα, επανέλαβε πως η στάση της ΕΕ απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές πρέπει να είναι κοινή, καθώς δεν μπορεί η κάθε χώρα να ενεργεί αυτόνομα και να ζημιώνει την εικόνα της Ευρώπης. «Συμφωνούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αν δει κανείς την παγκόσμια κατάσταση. Έχουμε την πρόκληση εξωτερικής πολιτικής να δράσουμε από κοινού».