Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, έχρισε νέο κεντρικό τραπεζίτη της χώρας τον υπουργό Οικονομικών Λουίς Καπούτο, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Φεντερίκο Στούρζενεγκερ, που στην επιστολή παραίτησης του αναφέρει ότι «τους τελευταίους μήνες διάφοροι παράγοντες έχουν επιδεινώσει την αξιοπιστία μου ως προέδρου της κεντρικής Τράπεζας και δεν μου επέτρεψαν να ανταποκριθώ στον συντονισμό του πολύ σημαντικού έργου που έχω αναλάβει».

Η απόφαση για διορισμό του Καπούτο ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Μάκρι με τους οικονομικούς του συμβούλους το βράδυ της Πέμπτης και ενώ το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές ζητούν από τον νέο πρόεδρο να σχεδιάσει μια στρατηγική για να ξεπεραστεί η ρευστότητα του νομίσματος, καθώς έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας του από το τέλος του Απριλίου.

Από τις αρχές του 2018, το νόμισμα της Αργεντινής καταγράφει έντονες διακυμάνσεις και έως τα τέλη Μαΐου το πέσο είχε υποτιμηθεί κατά 32,14%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ο Μάρι την απόφαση και να ζητήσει την επιστροφή του ΔΝΤ στη χώρα.

Το ΔΝΤ επιστρέφει 12 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την Αργεντινή, δίνοντας δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που θα επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας. Ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι, υποστήριξε ότι προσέφυγαν στο Ταμείο για να μειώσουν τη φτώχεια. «Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας. Το δάνειο μας δίνει την ευκαιρία να αποφύγουμε κρίσεις σαν αυτές που είχαμε στην πρόσφατη ιστορία μας».  Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νικολάς Ντεχόβνε, δήλωσε πως η Αργεντινή ζήτησε το δάνειο του ΔΝΤ «ώστε να αποφύγουμε μια κρίση».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μπήκε στην Αργεντινή το 2001 και μέσω των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που εφάρμοσε, προκάλεσε την φτωχοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την χρεοκοπία της χώρας και αποχώρησε το 2006.