Ηφαιστειακή τέφρα και λάβα εκλύθηκαν την Παρασκευή από τρία ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα. Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας, η δραστηριότητα του ηφαιστείου Πακάγια, του Φουέγο και του Σαντιαγκίτο εντάθηκε σημαντικά. Τα δύο πρώτα ηφαίστεια απέχουν περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα ενώ το τρίτο περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.
 
Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας προέτρεψε την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED) να παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς στις πλαγιές των ηφαίστειων Φουέγο και Σαντιαγκίτο ενδέχεται να υπάρξουν ροές λάσπης και ηφαιστειακών αναβλημάτων–λαχάρ, στην ορολογία των ηφαιστειολόγων–ικανές να καταστρέψουν ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους.
 
Στην έκθεση του Ινστιτούτου επισημαίνεται ότι στο Ηφαίστειο Φουέγο καταγράφονται καθημερινά από πέντε ως επτά εκρήξεις μικρής ως μέσης ισχύος, οι οποίες εκτοξεύουν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος περίπου χιλίων μέτρων από το στόμιο του κρατήρα και προκαλούν κατολισθήσεις λάσπης και ηφαιστειακών αναβλημάτων.
 
Στο Σαντιαγκίτο καταγράφεται παρόμοια, έντονη δραστηριότητα, ενώ στο Ηφαίστειο Πακάγια εκτοξεύεται επίσης ηφαιστειακή τέφρα και ανέβλυσε πυρακτωμένη λάβα, που κατεβαίνει αργά κατά μήκος μιας από τις πλαγιές του.
 
Στις αρχές του Ιούνη 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο ειδικά στην κοινότητα Σαν Μιγκέλ λος Λότες, όπου σωστικά συνεργεία επιχειρούν ακόμη, αναζητώντας τους δεκάδες αγνοούμενους μέσα σε τόνους συντριμμιών. Ακόμη αγνοούνται 197 άνθρωποι, όμως οι προσπάθειες αναζήτησης τους διακόπτονται συχνά για λόγους ασφαλείας, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκαλούν κατολισθήσεις.