Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το μεταναστευτικό «είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
 
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Α. Μέρκελ έχει σχολιαστεί έντονα από τους εταίρους της οι οποίοι από μεριάς τους ζητούν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
 
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF), Γιούτα Κορτ, που δεχόταν σφοδρές επικρίσεις εξαιτίας σωρείας παρατυπιών σε χιλιάδες αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου.
 
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για 4.568 αποφάσεις χορήγησης ασύλου, το παράρτημα της υπηρεσίας στη Βρέμη αψηφούσε εσκεμμένα και συστηματικά τις νομικές διατάξεις και τον κανονισμό της υπηρεσίας και «πωλούσε» άσυλο σε αιτούντες.
 
Η ενδοκυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της κυβέρνησης υπο την Άγκελα Μέρκελ, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.
 
Από μεριάς της η καγκελάριος ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 2 και 29 Ιουνίου.