Όπως ανακοίνωσε ο Μ. Σαλβίνι, δεν πρόκειται να δεχθεί την είσοδο δύο πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ιταλία. Πρόκειται για το γερμανικό Sea-Watch και το Mission Lifeline.
 
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ιταλία δε θέλει πλέον να υποθάλπτει παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τη μετανάστευση, επομένως θα πρέπει να βρουν άλλα λιμάνια (όχι ιταλικά) για να κατευθυνθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
 
Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών, και οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αναπτύξει τα πλοία τους ανοικτά των λιβυκών ακτών με στόχο «να μαζέψουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εγκαταλείπονται από διακινητές στη θάλασσα».
 
Δεν είναι ωστόσο η μοναδική φορά που η φρέσκια ακόμη ιταλική κυβέρνηση, σε διάστημα λίγο μόνων ημερών δεν τεντώνει το χέρι σε πρόσφυγες. Πριν περίπου ια βδομάδα, η Ιταλία εμπόδισε την είσοδο στο πλοίο Aquarius που μετέφερε περισσότερους από 600 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν διασωθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις. 
 
Το πλοίο που δεν έγινε δεκτό ούτε στη Μάλτα, έχει βάλει πλώρη για την Ισπανία μετά από σχετική πρόσκληση του ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, όπου αναμένεται να φτάσει την Κυριακή.