Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με όλους τους προσκεκλημένους μεταφέρθηκαν στο Οτέσεβο στην πλευρά της Πρέσπας που ανήκει στην ΠΓΔΜ, στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ένα απρόσμενο δώρο έλαβε από τον ομόλογό του ο Α. Τσίπρας όταν πλησιάζοντας τον ο Ζ. Ζάεφ του έβγαλε γελώντας τη γραβάτα του και την έδωσε δώρο. Σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα έπειτα από 18 χρόνια.
 

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Α. Τσίπρας κι ανοίγοντας της τελετή για την υπογραφή είπε «συναντιόμαστε εδώ στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία». 


 

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές αλλά και τραγικοί ήρωες, κυνηγοί αλλά και κυνηγημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς χτυπημένους από περιφερειεκές διεθνείς και αδελφοκτόνες συρράξεις και εθνοκαθάρσεις, από λυτρωτικές παραχαράξεις της ιστορικής αλήθειας, είπε επίσης και πρόσθεσε:
 
«Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας, βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δύο το πατριωτικό μας καθήκον.
 
»Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, κάνουμε ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας.
 
»Η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες» είπε π πρωθυπουργός.
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία είπε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία που σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες των δύο λαών. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».  Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στις Πρέσπες.


 

Ζάεφ: Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος

 
Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε.
 
«Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ. Να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου και στον κ. Νίμιτς, ο οποίος αφιέρωσε τρεις δεκαετίες για την επίλυση του προβλήματα. Εκφράζει τις ευχαριστίες μου και προς την Ε.Ε» ανέφερε από μεριάς του ο Ζόραν Ζάεφ.
 
«Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού.  Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της γείτονος.
 
«Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών» είπε επίσης μεταξύ άλλων ενώ χρησιμοποίησε ρήση του Αριστοτέλη «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος».

 

Νίμιτς: Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος
 

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Μάθιου Νίμιτς. «Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά» είπε.
 
«Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες. Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, μπορεί να εφαρμοστεί. Αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς δυο χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα»  πρόσθεσε ενώ ευχαρίστηκε την ΕΕ και όσες χώρες συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαδικασία και στήριξαν τη συμφωνία .
 
Εκ μέρους της Ε.Ε., η Μογκερίνι δήλωσε υπερήφανη για τη λύση, ισχυριζόμενη πως «βγάλαμε ένα αγκάθι από τη βαλκανική χερσόνησο, ενώ ο Χαν σημείωσε με νόημα πως «όλοι θα δουν ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».
 

Συγκέντρωση με εντάσεις στις Πρέσπες
 

Στις Πρέσπες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το χωριό Ψαράδες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή υπογραφής της συμφωνίας.
 
Συγκεκριμένα, ομάδα διαδηλωτών αποκόπηκε από τον κύριο όγκο των πολιτών, ο οποίος ήταν συγκεντρωμένος στο Πισοδέρι, και προσπάθησε να προσεγγίσει το χωριό Ψαράδες.
 
Ωστόσο, άνδρες των ΜΑΤ ανέκοψαν την πορεία τους, κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.