Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Die Welt, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι από το 2015 και μετά που ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας, η Ελλάδα κατάφερε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της επέβαλαν οι δανειστές με επιτυχία και πλέον στον κόσμο έχει επιστρέψει «μια αίσθηση κανονικότητας».
«Τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ. Το έλλειμμα παρέμεινε υψηλό, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν. Πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για επιμέρους συμφέροντα του πολιτικού κατεστημένου και όχι για μεταρρυθμίσεις. Φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι.

Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας. Αν μιλήσετε με τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι έχει επιστρέψει ένα αίσθημα κανονικότητας. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά».

«Είμαστε πολύ καλοί στην είσπραξη φόρων»

Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης, το κτηματολόγιο και την είσπραξη φόρων, ο πρωθυπουργός  δήλωσε ότι στους πρώτους δύο τομείς έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και τόνισε ότι η κυβέρνηση του κάνει πολύ καλή δουλειά στην είσπραξη.

«Ναι, η Ελλάδα δεν είχε πλήρεις δασικούς χάρτες. Ήταν μια πραγματική πληγή της ελληνικής Διοίκησης. Αλλά εν τω μεταξύ έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε το 40%. Μέχρι το 2020 θέλουμε να έχουμε τελειώσει με τη χαρτογράφηση. Και ναι, οι καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη αποτελούν πρόκληση για μας. Αλλά και σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου. Αλλά για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι, θα χρειαστούμε και περισσότερους ανθρώπους για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν αυτή τη δουλειά. Οι μεταρρυθμιστικοί κανόνες όμως προβλέπουν μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Και όσον αφορά την είσπραξη των φόρων είμαστε στο μεταξύ πολύ καλοί».

Υπέρ του Γεωργίου αν χρειαστεί

Σχετικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και την απόρριψη της ένστασης του Αρείου Πάγου στην αίτηση αναίρεσης του για την υπόθεση διόγκωσης των ελλειμμάτων του 2009 που συνέβαλε στο να υπαχθεί η χώρα σε καθεστώς μνημονίων, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας διερωτήθηκε αν κακώς εξελίσσεται αυτή η υπόθεση, προκειμένου να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος.  Ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αλλά αν ζητηθεί από το δικαστήριο, θα καταθέσουν υπέρ του.

«Θίγεται εδώ ένα πολύ “καυτό” ζήτημα. Αλλά η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Εδώ υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Ως Πρωθυπουργός δεν λειτουργώ σχολιάζοντας τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρά ταύτα θα ήθελα να πω κάτι. Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου αφορά την παράβαση των καθηκόντων του έναντι του εποπτικού συμβουλίου του. Και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ανεξάρτητη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αρχής.

Δεν κρύψαμε ποτέ ότι αναγνωρίζουμε τα αριθμητικά στοιχεία του. Αλλά η δικαιοσύνη και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Αυτήν ακριβώς την ανεξαρτησία θέλουμε να τη βελτιώσουμε στην Ελλάδα. Αν όμως μας ζητήσει το δικαστήριο να καταθέσουμε υπέρ του, θα το κάνουμε».

«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα για παραμονή στο ευρώ»

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015 και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις τάξεις της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πλέον μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τα πράγματα, αλλά τότε έπρεπε να δράσουν άμεσα. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας πως στη συνέχεια δεν κρύφτηκε και προχώρησε σε εκλογές, χωρίς να είναι υποχρεωμένος.

«Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές».

Δεσμεύθηκε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που επικρατούν στους δανειστές για το αν η Ελλάδα θα σταματήσει να τηρεί πιστά τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που επιβάλουν οι δανειστές, ο Α. Τσίπρας δεσμεύθηκε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να ελαφρύνει τους αδύνατους της κοινωνίας, αφού πρώτα έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις.

«Πιστεύω ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είμαστε εν τω μεταξύ σε θέση να καταλάβουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι ορθές για μας. Ίσως μερικές φορές να το ξέρουμε κιόλας αυτό καλύτερα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010.

Εγώ τουλάχιστον θα κάνω ό,τι μπορώ, για να μη σπαταληθούν οι μεγάλες προσπάθειες και επιτυχίες. Δεν θέλω να επανέλθουν στην εξουσία αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, που ήταν υπεύθυνοι για διαφθορά και νεποτισμό και ενίσχυσαν τις πελατειακές σχέσεις. Αλλά μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας».

Να μην μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας

Σχετικά με το επικείμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και τα όσα θα αποφασιστούν εκεί, δήλωσε ότι η Ελλαδα στοχεύει στην πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας, χωρίς να ζητά να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές.

Επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβελημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά. Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας».

Εγκώμια για Μέρκελ

Ερωτηθείς για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Άνγκελα Μέρκελ την προσφυγική κρίση και τις επικρίσεις που δέχεται, δήλωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά και να ρισκάρει το πολιτικό της κεφάλαιο.  Για μένα, αυτή πολιτική είναι μια από τις πιο θετικές πλευρές της κυρίας Μέρκελ. Σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά. Αυτό δεν ήταν εύκολο. Πριν από τρία χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι σημαντικές αποφάσεις για χάρη των λαών μας συχνά έχουν ένα πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πρόθυμη να ρισκάρει σ’ αυτήν την κρίση το πολιτικό της κεφάλαιο».

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΔΗΣΟ

Βέλη εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας, αλλά και για το ελληνικό δημοψήφισμα το 2015. Η ΝΔ σχολίσε τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα τονίζοντας ότι «επηρεασμένος προφανώς από τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας μεταμφιέστηκε ξαφνικά σε “μετανιωμένο πρωθυπουργό” για το δημοψήφισμα του 2015, ενώ μέχρι χθες το υπερασπιζόταν».
 
Επιπροσθέτως, πάλι για το δημοψήφισμα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τις τραγικές συνέπειες του δημοψηφίσματος θα τις βιώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες προσθέτοντας πως «είναι τα 100 δισ. που στοίχισε στη χώρα, το 4ο μνημόνιο και οι νέες αχρείαστες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μόνος του υπέγραψε και έρχονται».
 
Τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σχολίασε σε ανακοίνωση του και το Kίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), τονίζοντας πως «είναι ένα ακόμα κοινό στοιχείο μεταξύ της αριστεράς και δεξιάς συντήρησης: ο χαμαιλεοντισμός των ηγεσιών τους, αναλόγως την περίσταση, χωρίς αιδώ». Στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα δεν θα ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα αν δεν είχαμε Τσίπρα εσωτερικού και Τσίπρα εξωτερικού».
 
Επιπλέον, δριμύ κατηγορώ απηύθυνε κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα έχανε το 25% του ΑΕΠ και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας αν ο κ. Τσίπρας είχε αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες του το 2014 και μελέταγε λίγο την πραγματικότητα, αντί να την καταγγέλλει ελαφρά τη καρδία, σπέρνοντας διχασμό και θεωρίες συνωμοσίας, από τον κ. Γεωργίου που δήθεν σήμερα στηρίζει, μέχρι τις λεκτικές ακροβασίες που έφτασαν μέχρι την εξίσωση εκλεγμένου πρωθυπουργού με δικτάτορα της λατινικής Αμερικής».