Την Κυριακή λίγο μετά τη διαγραφή του από το κόμμα των ΑΝΕΛ, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, ο Δ. Καμμένος δήλωσε ότι στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά τελικώς η πρόταση δεν εγκρίθηκε.

Ο Κ. Κατσίκης δήλωσε στον ANT1 ότι δεν άνοιξε ποτέ τέτοια συζήτηση στους κόλπους των ΑΝΕΛ. «Ουδέν ψευδέστερον τούτου», ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές κατά του πρώην βουλευτή του κόμματος. «Μετείχα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στη συζήτηση που προκάλεσε η σύγκληση της ΚΟ και ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Αν πίσω από αυτό το επιχείρημα ο Δημήτρης Καμμένος προσπαθεί να καλύψει τη θέση και τη στάση που τήρησε, λυπάμαι μπορώ να πω, τίποτα άλλο. Το διαψεύδω».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, παραδέχθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm» ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση σε πηγαδάκι αλλά δεν τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον Πάνο Καμμένο. «Δεν συζητήθηκε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, απλώς σε ένα πηγαδάκι πριν ξεκινήσει η κοινοβουλευτική ομάδα έπεσε αυτό, αλλά όμως δεν επικροτήθηκε και δεν έγινε κυρίαρχη αυτή η άποψη και δεν συζητήθηκε παρουσία του Πάνου Καμμένου».

«Θα τους ρίξουμε όταν μας συμφέρει»

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των ΑΝΕΛ πως δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πληροφορίες του news247.gr, αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δήλωσε προ ημερών στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ότι «την κυβέρνηση θα την ρίξουμε όταν μας συμφέρει».

Το δημοσίευμα επικαλείται τη δήλωση του Π. Καμμένου στη Βουλή, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο κομμάτων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Κατσίκης συμφωνούσε με την πρόταση του Δ. Καμμένου αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή μετά την παρέμβαση του προέδρου του.

Οι όποιες διεργασίες για το κυβερνητικό διαζύγιο αναμένεται να ξεκινήσουν τον φθινόπωρο, αφού προηγουμένως εγκριθεί στην ΠΓΔΜ από το δημοψήφισμα και εν συνεχεία με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Τάσεις φυγής από μέλη των ΑΝΕΛ

Την διαγραφή του Δ. Καμμένου ακολούθησε σε λιγότερο από 24 ώρες η αποχώρηση της εκπροσώπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, που ανακοίνωσε την αποχώρηση της και από την ενεργό πολιτική, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη τη συμφωνία.

Εκτός από τους Δ. Καμμένου και Μ. Παπαδοπούλου, παρατηρείται τάση φυγής και από άλλα μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr την παραίτησή του υπέβαλε στον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καστοριάς, Χρήστος Παύλου.

Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος και από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ Πιερίας, κατηγορώντας μάλιστα τον Πάνο Καμμένο ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Την παραίτηση του υπέβαλε και ο επίσης πολιτευτής Πιερίας Δημήτρης Ζησιμόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ σε περίπτωση που καταψήφιζαν την πρόταση μομφής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιέσεις για αποχώρηση από την ΚΟ των ΑΝΕΛ δέχονται από τους ψηφοφόρους τους οι βουλευτές Ζουράρις και Λαζαρίδης από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο βουλευτής Κόκκαλης που εκλέγεται στη Λάρισα.