Στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών».
 
Όσον αφορά τα σενάρια περί αλυτρωτισμού λόγω της συμφωνίας, ο υπουργός τα χαρακτήρισε ως «πλήρη ανοησία» και κατηγόρησε την ελληνική δεξιά ότι καλλιεργεί «τεράστια φοβικότητα». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «με τη συμφωνία αυτή, το γειτονικό μας κράτος αποδέχεται ότι πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Ο αλυτρωτισμός προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος».
 
Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως αν δεν πληρωθούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η πρόσκληση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ η οποία θα γίνει στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», θα καταστεί άκυρη. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο» επισήμανε.


«Ο Δ. Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό»

 
Αναφορικά με τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «νομίζω ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχαν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Καμμένος διαγράφτηκε καθώς στήριξε την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Σε συνέντευξη του ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ κατήγγειλε ότι στην συνάντηση της κοινοβουλευτικές ομάδας των ΑΝΕΛ πριν την ψηφοφορία, τονίστηκε η ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας για την ΠΓΔΜ, με ανταλλάγματα από τους δανειστές, ενώ την συγκεκριμένη εισήγηση «είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ», όπως αναφέρει το iefimerida.
 
 

«Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος ο Θεοδωράκης»
 

Τέλος, σχετικά με τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής αλλά και υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για τη γείτονα χώρα, ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο».