Για μια «θλιβερή μέρα» για την Ελλάδα κάνει λόγο μέσω ανακοίνωσής της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας ταυτόχρονα και την αντίδραση της αστυνομίας στα γεγονότα του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό το Σάββατο.
 
Η ανακοίνωση της ΝΔ
 
Η κυβέρνηση που αφήνει τους Ρουβίκωνες να δρουν ανενόχλητοι, έδειξε σήμερα το αυταρχικό της πρόσωπο. Την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγύριζαν στις Πρέσπες για μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, δόθηκε εντολή στην αστυνομία να δείξει πρωτοφανή αγριότητα, στέλνοντας ακόμη και στο νοσοκομείο πολίτες που διαδήλωσαν την πατριωτική τους ευαισθησία. 
 
Σήμερα δεν είναι μόνο μια θλιβερή μέρα για την Ελλάδα, αλλά και μια μέρα ντροπής για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Διότι μαζί εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα.
 
Ο ελληνικός λαός είναι δικαίως οργισμένος. Διότι συνειδητοποίησε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία, δεν υπολογίζουν πια ούτε τα εθνικά συμφέροντα. Μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί. Οι 153 βουλευτές των κ. Τσίπρα και Καμμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες. Διότι δεσμεύουν την Ελλάδα με μια συμφωνία που δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.
 
Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το παν για να μην διχαστούν οι Έλληνες και καλεί τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και καλεί το ίδιο να πράξει και η κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να μην συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
 

Γεννηματά: Ο Τσίπρας τους βάφτισε 
 

Με λίγα λόγια σχολίασε τη συμφωνία ΠΓΜΔ – Ελλάδας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
 
«Ζάεφ στις Πρέσπες: «Οι Έλληνες, οι Μακεδόνες»… Εδώ δεν υπάρχουν αυταπάτες. Ο κ. Τσίπρας τους βάπτισε» σχολίασε η ίδια.
 
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη έχουν σημειωθεί ρωγμές εντός του ΚΙΝΑΛ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού από τον υποτιθέμενο νέο φορέα, στον απόηχο της συμφωνία, υπέρ της οποία τασσόταν ο επικεφαλής του Ποταμιού αρχικά.
 
Η Φ. Γεννηματά φαίνεται να έχει τηλεφωνήσει στον Στ. Θεοδωράκη με σκοπό να τον πιέσει να συνταχθεί με τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Κατά τις πληροφορίες αυτές, στην επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον συγκεντρωτικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, με τη συζήτηση να καταλήγει στην πιθανότητα «διαζυγίου». 
 

Βενιζέλος: Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες
 

«Ο Ζάεφ  έκανε σκοπίμως και ευφυώς την αναφορά, “οι Έλληνες και οι Μακεδόνες, οι Μακεδόνες και οι Έλληνες”, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον όρο κατά τη δική του εκδοχή και ερμηνεία και αυτή, δυστυχώς, θα επικρατήσει», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.
 
«Έτσι θα πάει στις εκλογές ο κ. Τσίπρας, με ρήξεις δήθεν στην εξωτερική πολιτική, με ρήξεις σε σχέση με την αναθεώρηση, με ρήξεις σε σχέση με τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, και μετά θα έρθει και πει, mea culpa, όπως είπε στη συνέντευξή του στην Die Welt», πρόσθεσε.
 
«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά όχι να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα το οποίο τροφοδοτεί τον αντισυστημισμό, τον εθνικολαϊκισμό και τα άκρα» είπε σχολιάζοντας τις εξελίξεις.
 
Εμφανιζόμενος στο τηλεοτπικό σταθμό του ΑΝΤ1 ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ σχολίασε τη συμφωνία λέγοντας ότι «πολλά στελέχη των ΑΝΕΛ αποχωρούν, γιατί θεωρούν ότι η αξιοπρέπεια, η τιμή τους και η Μακεδονία δε μπαίνουν σε διαπραγμάτευση για καμία καρέκλα. Το 3% του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπείς σε αυτά που προεκλογικά έλεγαν. Οι πασοκογενείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τρέμουν τα χέρια τους, σκεπτόμενοι τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ψυχή της Ελλάδας, τη Μακεδονία και ότι δε θα τη δώσουμε ποτέ».
 
«Ο κ. Τσίπρας χθες και, ενώ δίπλα του δερνόταν ο κόσμος της Μακεδονίας, έδωσε τη Μακεδονία στα Σκόπια και πήρε μια γραβάτα. Μαζί του χέρι-χέρι και ο κ. Καμμένος και το κόμμα του που είναι το Α και το Ω του τυχοδιωκτισμού. Πάνω από το 70% είναι ενάντια στη συμφωνία, αλλά και το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 68% δε συμφωνεί με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» δήλωσε επίσης ο Β. Κικίλιας για τη συμφωνία.
 
Έξαλλος αποχώρησε από το τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1 ο τομεάρχης της ΝΔ έπειτα από σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, σε «ιδεολογία της Ψωροκώσταινας» αναφερόμενος στις αντιδράσεις ακροδεξιών λαϊκιστών. 
 
Αγνοώντας την ιστορική αναφορά του ευρωβουλευτή, ο Κικίλιας επέμενε ότι «δεν ανέχεται να αποκαλούν την πατρίδα Ψωροκώσταινα» ζητώντας από τον ευρωβουλευτή να ανακαλέσει.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Στέλιος Κούλογλου, παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως των Μητσοτάκη, Μεϊμαράκη, Αρβανιτόπουλου που αναφέρονταν στην έννοια της «ψωροκόσταινας», ενώ τόνισε ότι αν ο ο Κικίλιας είχε διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας θα γνώριζε την αναφορά, αυτός αποχώρησε από το στούντιο, μετά το σόου που προσέφερε. 
 

Απώλειες στους ΑΝΕΛ
 

Ήδη λίγες ώρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημείωσαν δύο απώλειες.
 
Από την ΚΟ των ΑΝΕΛ με αφορμή την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Μετά τη διαγραφή του ο Δ. Καμμένος άσκησε κριτική στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καταγγέλλοντας πως «ουσιαστικά εξουσιοδότησαν την κυβέρνηση να παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία στην ΠΓΔΜ».
 
Από τους ΑΝΕΛ και από την πολιτική σκηνή αποχώρησε η πρώην εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Εξηγώντας την απόφαση της η ίδια σχολίασε «διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό, που είναι η μόνη υπέρ του εθνικού συμφέροντος».