Το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής δημιουργήθηκε έπειτα από τεχνικά προβλήματα που προκλήθηκαν από ισχυρή βροχόπτωση και ο χώρος αναμενόταν πως θα παραμείνει κλειστός για 24 ώρες.
 
Η διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ οδήγησε όχι μόνο σε προβλήματα σε περιοχές της Αττικής και ιδίως στο κέντρο, αλλά και σε κόντρα ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τη Περιφέρεια με τον Γιώργο Πατούλη να θεωρεί υπεύθυνη την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
 
«Γιατί δεν δόθηκε άλλο μέτωπο εργασίας για απόθεση;
 
»Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης;
 
»Μας κρύβει η Περιφέρεια Αττικής ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τον ΧΥΤΑ και έχουμε φτάσει πλέον στα όρια κορεσμού του, γι αυτό και δεν μπορεί πράγματι να υπάρξει άλλο μέτωπο εργασίας;
 
»Ως πότε θα αγνοεί η κα Δούρου τις διαρκείς επισημάνσεις της ΚΕΔΕ για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο σύντομα η Αττική να ζήσει στιγμές Νάπολης, εξαιτίας της αδυναμίας να δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στη Ρ. Δούρου ο Γ. Πατούλης.
 
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καταλήγει αναφέροντας πως «η ώρα επέμβασης της δικαιοσύνης είναι τώρα».
 
ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε ανακοίνωση του τόνισε πως «άνθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει λύση».
 
Όπως ανέφερε, «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, καθώς και σε περιοχές μεγάλης τουριστικής σημασίας, η αποκομιδή γίνεται κανονικά με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρά. Παρά τα αισθητά μειωμένα δρομολόγια, λόγω του επιχειρησιακού ανασχεδιασμού στον οποίο εκτάκτως προχωρήσαμε, οι περισσότερες γειτονιές της πόλης –πλην λίγων εξαιρέσεων- κρατιούνται ακόμη σε αξιοπρεπή επίπεδα καθαριότητας. Ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων, των επαγγελματιών των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της Αθήνας, έτσι ώστε ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Αθήνα. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι διαβεβαιώσεις θα επαληθευτούν και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την πόλη και τους κατοίκους της».
 

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΔΣΝΑ
 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» καθώς και άλλοι φορείς, που διεξάγουν, με εντολή του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επιδημιολογική έρευνα στις εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και της γύρω περιοχής εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.
 
Αποκαλυπτικά τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας
 
Πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του ΕΔΣΝΑ είναι πάντα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής. Για τον σκοπό αυτό, ενεργεί συστηματικά υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επιδημιολογικής έρευνας στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της γύρω περιοχής, της οποίας η ανάθεση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που μαζί με άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, έχει αναλάβει να διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.
 
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια. Διευκρινίζεται πως η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση). Σημειωτέον πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (Υ.Α. 2600/2001 και Υ.Α. 38295/2007) είναι τα 50 μg/L.
 
Παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ.