Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Ινδό Πρόεδρο «σε μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα στιγμή» όπως είπε.
 
«Τη στιγμή», όπως είπε, «που βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, έχοντας καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και τη στιγμή που επιδεικνύουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή, λύνουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας».
 
«Χτες καταφέραμε», τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, «μια σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας από εδώ και στο εξής και η χώρας σας, η Ινδία, δεν θα ονομάζει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία ως “ Βόρεια Μακεδονία”», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη συμφωνία ΠΓΔΜ- Ελλάδας.
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, αλλά γιατί κουβαλά και την ιστορική κληρονομιά, την αρχαιοελληνική ιστορική κληρονομιά και την παράδοση, αυτή που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο». Επισήμανε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και συμπλήρωσε ότι «η Ινδία είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».
 
Ο Ινδός Πρόεδρος τόνισε ότι η επιλογή να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αντανακλά τη μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών και την επιθυμία για εμβάθυνση των δεσμών με την Ελλάδα.
 
«Η Ινδία και η Ελλάδα είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί. Οι δεσμοί μας πηγαίνουν πίσω στις ημέρες του βασιλιά Αλέξανδρου και του βασιλιά Πώρου», είπε ο Ινδός Πρόεδρος και τόνισε ότι η επιλογή να επισκεφθεί πρώτα την Ελλάδα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αντανακλά την μακροχρόνια φιλία των δύο χωρών και την επιθυμία για εμβάθυνση των δεσμών με την Ελλάδα.
 
 Ινδός Πρόεδρος μιλώντας για αυτές τις σχέσεις έκανε σύντομη αναδρομή των υψηλού επιπέδου ανταλλαγών και επαφών με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία Προεδρική επίσκεψη από την Ινδία ήταν το 2007 και τις πολλές υπουργικές επισκέψεις στο πρόσφατο παρλεθόν. «Αυτές οι επισκέψεις διατήρησαν το μομέντουμ στις σχέσεις μας», είπε.

 

ΠτΔ: Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ
 

Κατά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του ο ΠτΔ συζήτησε σχετικά με την πρόσφατη συμνφωνια ΠΓΔΜ – Ελλάδας.
 
«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την πΓΔΜ και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό» δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση.
 
Όπως σημείωσε ο ίδιο, η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την ΕΕ προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.

Αργότερα, μετά τις συναντήσεις, ο Ινδός Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου, στο οποίο μνημονεύονται και Ινδοί στρατιώτες.