Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας ενέκρινε το σχέδιο νόμου της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το κατέθεσε στη Βουλή προς κύρωση.
 
Αρχικά, το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία θα εξεταστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή ευρωπαϊκών θεμάτων, και στη συνέχεια, πιθανότατα την Παρασκευή, θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση της συμφωνίας.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ εκτιμά πως η συμφωνία θα έχει επικυρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές σε σύνολο 120.
 
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει τη στήριξη περίπου 70 βουλευτών, επομένως δεν αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα όσον αφορά την κύρωση της συμφωνίας.

 

Επεισόδια στη ΠΓΔΜ τη μέρα της συμφωνίας
 

Τη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης επεισόδια στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα.
 
Κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο του Κοινοβουλίου πετώντας πέτρες και φωτοβολίδες κατά της αστυνομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, από τα επεισόδια συνελήφθησαν 11 άτομα, ενώ 7 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αρχές, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.  Υπήρξαν επίσης αναφορές για 10 τραυματίες από τους οποίους οι 7 είναι αστυνομικοί.
 
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού εθνικιστικού κόμματος VMRO, Κρίστιαν Μικόσκι, τόνισε ότι «μιλώντας εκ καρδίας και με καθαρό μυαλό, ποτέ, με κανένα τίμημα, ακόμη και αν μου κοστίσει τη ζωή μου, δεν θα υποστηρίξω αυτή τη συνθηκολόγηση από τον Ζόραν Ζάεφ».

Χαιρετίζεται διεθνώς η συμφωνία
 

Θετικά σχολίασε τη συμφωνία ΠΓΔΜ – Ελλάδας η γερμανική κυβέρνηση αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική πρόοδο».
 
«Είδαμε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών χθες υπέγραψαν αυτή την συμφωνία. Το χαιρετίζουμε ρητά και αυτό μας δίνει και κάποια αισιοδοξία»  ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
Η Φεντερικά Μογκερίνι, η εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια «ιστορική ημέρα για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».
 
Η Ρωσία και η Αλβανία χαιρέτισαν επίσης τη συμφωνία. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των Τιράνων έκανε λόγο για «νέα σελίδα καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη».