Ο πρώην βουλευτής του ναζιστικού μορφώματος, μετά το «άδειασμά» του από τη Χρυσή Αυγή υπό τον φόβο των κυρώσεων για το κόμμα, συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από μία 48ωρη αναζήτηση από την αστυνομία, παίρνοντας παράταση για να απολογηθεί την Τετάρτη.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μπαρμπαρούσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, φώναξε «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ που επικυρώθηκε στις Πρέσπες σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας, ενώ στη συνέχεια είχε καλέσει τον στρατό «να σεβαστεί τον όρκο του» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο χρυσαυγίτης κάνει λόγο για «ατελείς λεκτικές υπερβολές» και «άτυχες εκφράσεις» που οφείλονται σε «θυμική έξαρση». Ο ίδιος δηλώνει «μεταμελημένος», υποστηρίζοντας ωστόσο πως η «άκομψη φρασεολογία» του δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί «ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
 
Μάλιστα, δηλώνει πως ανακαλεί τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε στη Βουλή, ως «ενσυνείδητη επιλογή» του και όχι ως «φοβική αντίδραση», ενώ αναφέρει πως «είναι τελείως ασύμβατη και αναντίστοιχη με τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μου».
 
Διαβάστε τη δήλωση του Κ. Μπαρμπαρούση:
 

Δια της παρούσης θέλω να δηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και στους θεμελιώδεις θεσμούς του. Ορκίστηκα να υπηρετώ τη Συνταγματική νομιμότητα ως εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας και τούτο αποτελεί δομικό στοιχείο όχι μόνο της όχι μόνο της πολιτικής μου δράσης, αλλά και ενσυνείδητη αξιακή επιλογή μου.
 
Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης. Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης.
 
Η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ΄ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη και έπειτα διότι, κατά λογική εκτίμηση, η απροσφορότητα να συντελεσθούν πολιτειακές εκτροπές από φραστικές υπερβολές ομιλητή, χωρίς σχετική θεσμική αρμοδιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, είναι πρόδηλη.
 
Η καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της απεμπόλησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και στη διασπορά φόβου και τρώσης του φρονήματος.
 
Η κατηγορία που αντιμετωπίζω είναι τελείως ασύμβατη και αναντίστοιχη με τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μου. Θα αμυνθώ κατά αυτής από τη θέση του κατηγορουμένου, καθότι τελικά, το δικαιικό μας σύστημα προστατεύει επαρκώς το δικαίωμα ελεύθερου λόγου.
 
Η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή μου και όχι φοβική αντίδραση. Θα την επαναλάβω και από το βήμα της Βουλής, ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων.


Τα μαζεύει ο δικηγόρος του Μπαρμπαρούση 

 
Σύμφωνα με το δικηγόρο του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Κοραντζόπουλο, με τη φράση τα «κεφάλια στις Πρέσπες» ο πελάτης του εννοούσε «προσοχή στις Πρέσπες», ενώ στη συνέχεια μίλησε για αρνητική νοηματοδότηση και αυθαίρετες ερμηνείες. Επιπλέον, ο δικηγόρος υπογράμμισε ότι ο πελάτης του δεν επιχείρησε απόπειρα φυσικής βίας, τονίζοντας πως «ήταν ατυχής επιλογή εκφράσεων, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο λόγο του σε μια στιγμή έξαρσης. Αυτή δε η φρασεολογία προφανώς είναι απρόσφορη να προκαλέσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Ήδη έχει ανακαλέσει τις επίμεμπτες φράσεις και θα το επαναλάβει».
 
«Μην το παρερμηνεύουμε σε τέτοιο σημείο», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Κοραντζόπουλος, ενώ παράλληλα αξιολόγησε ότι το εν λόγω περιστατικό έλαβε υπερβολική έκταση. «Πιστεύω πραγματικά ότι έγινε καταχρηστική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής Μπαρμπαρούση» τόνισε ο συνήγορος του Κ. Μπαρμπαρούση. Επιπροσθέτως, ο δικηγόρος πρόσθεσε πως «σκέψη περί πραξικοπηματικών ενεργειών δεν υπήρχε στο μυαλό του ούτε ως νοητική σύλληψη», ενώ μίλησε για έξαρση του θυμικού για τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
 
«Οι δηλώσεις του αυτές κατέστησαν ατελείς τελικά, ήθελε να συμπληρώσει – όπως φαίνεται από το πρωτότυπο της δήλωσής του, αλλά δεν πρόλαβε – ότι σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία ανέφερε ποτέ δεν πρόκειται να συμβούν» κατέληξε.