Κατά το δημοσίευμα της FAZ, «πηγές του Βερολίνου διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό».
 
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στο Βερολίνο ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ». Μάλιστα, μεταφέρεται στο δημοσίευμα και το σχόλιο του αρθρογράφου, που αναφέρει πως «σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».
 
Το δημοσίευμα έσπευσε να εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις του προς τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς και εάν ισχύουν οι πληροφορίες πως η στάση του αποδίδεται στην αγωνία του «να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως στην περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης είναι «όχι μόνο πατριδοκάπηλος, αλλά και τσάμπα μάγκας».
 
Η κυβερνητική διαρροή προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διέψευσε το δημοσίευμα. Στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία αποκάλεσε «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα της FAZ, αναφέροντας πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», υποστηρίζοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή.
 
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία, κατηγορώντας τον για μία «επιζήμια συμφωνία» που «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί».
 
Η διάψευση ακολουθήθηκε από παρέμβαση του συντάκτη του άρθρου στο twitter, Μάικλ Μάρτενς, που απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «έχω δύο πηγές στο Βερολίνο που μου είπαν πως ο Μητσοτάκης είπε ακριβώς αυτό: Είναι εντάξει με τη συμφωνία, αλλά θα πρέπει να κάνει λίγη φασαρία για να κρατήσει τη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας».
 
Λίγη ώρα αργότερα, η κυβέρνηση επανήλθε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος παραπέμποντας στην απάντηση του δημοσιογράφου, επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «είναι βαρύτατα εκτεθειμένος» και κατηγορώντας τον για υποκρισία και εμπόριο πατριωτισμού.
 

 
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Κάνει φασαρία για τη συμφωνία με την πΓΔΜ για να μη διασπαστεί το κόμμα του, λέει ο ρεπόρτερ της FAZ» σχολίασε μέσω twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η υποκρισία και το εμπόριο πατριωτισμού σε όλο τους το μεγαλείο».
 
Η απάντηση του δημοσιογράφου προκάλεσε εκ νέου αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία, με την εκπρόσωπο τύπου, Μαρία Σπυράκη να διαμηνύει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να καταψηφίσει τη συμφωνία, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό να «τσεκάρει τις πηγές» του.
 
«Είναι επίσημο : η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας. Να τσεκάρετε τις πηγές σας» είναι η ανάρτηση της κυρίας Σπυράκη στο twitter.
 
Μετά από το σχόλιο της Μ. Σπυράκη, ο δημοσιογράφος της FAZ επανήλθε με ένα δηκτικό σχόλιο κατά της ελληνικής πολιτικής σκηνής, υπενθυμίζοντας την περιπέτειά του κατά το 2013, όταν είχε βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «Κατά κάποιον τρόπο, δεν έχω τύχη με μελλοντικούς Έλληνες πρωθυπουργούς», με την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να παραπέμπει στην απάντησή του.