Τελευταίος στη λίστα των θετικών δηλώσεων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που μιλώντας στην κρατική τηλεόραση έθεσε στο επίκεντρο την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Ακολούθως, η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, και σε τρίτο χρόνο, το κλείσιμο των ζητημάτων της εποπτείας για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
 
«Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Σημαίνει υιοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Η ψήφιση στη Βουλή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο είναι η συμφωνία των μέτρων για το χρέος ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα. Από την πλευρά της Κομισιόν εμμένουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο επίσης μεσοπρόθεσμο εμπροσθοβαρών μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τρίτον, η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς ορισμένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους δεν θα συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος» δήλωσε κατά τη συνέντευξή του τη Δευτέρα ο δεύτερος της τάξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο αξιωματούχος της ΕΕ υπογράμμισε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να κλείσουν όλα τα ζητήματα για την ελληνική οικονομία στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
 
Παράλληλα, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως το Eurogroup έχει συζητήσει για βραχυπρόθεσμα, μεσοπροθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας πως «τώρα δίνουμε έμφαση στη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, κάποια άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά για τα πρώτα έτη μετά το τέλος του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές».
 
Δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συνδέονται με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, το Reuters δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο «συνδέει» την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ με τις διαπραγματεύσεις για την οικονομία. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ουσιαστική σύνδεση των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε, αλλά αναφέρει πως η θετική έκβαση του ζητήματος για την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προσδώσει αισιοδοξία και αυτοπεπoίθηση στην ελληνική πλευρά στο τραπέζι των δανειστών.
 

Μετρώντας τα μέτρα

 
Στο μεταξύ, μία ημέρα νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κάλεσε να ληφθεί «οπωσδήποτε» απόφαση για μέτρα ρύθμισης του χρέους, κάνοντας λόγο για «μία πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη».
 
«Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά» δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
 
«Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί» υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα αρωγής της «θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup περιέγραφε ένα «ελληνικό» Eurogroup, στο οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο, σημειώνοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Υπογραμμίζεται πως έκανε λόγο για «πιθανά μέτρα» για την ελάφρυνση του χρέους, προαναγγέλλοντας και την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξαχθεί σε δύο μορφές. Το πρώτο μέρος θα είναι η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, και θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) και θα συμμετέχουν οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου για το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
 

Πιέσεις στη Γερμανία

 
Αξίζει να σημειωθεί πως ενόψει Eurogroup και των αποφάσεων για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, παράλληλα με τις απαιτήσεις του για χαλάρωση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα, μεταφέρονται πιέσεις στην Αγκέλα Μέρκελ για να κάνει πίσω σε κάποια ζητήματα.
 
Συγκεκριμένα, το Euro2day.gr μεταφέρει πληροφορίες για συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου, Αγκέλα Μέρκελ, με στόχο τη «χαλάρωση» της γερμανικής στάσης αναφορικά με το ζήτημα του χρέους.
 
Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δώσει εντολή σε Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις για εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος, με τη στάση της Κομισιόν να συνοψίζεται σε τρία σημεία.
 
Πρώτον, πως η αυξημένη εποπτεία δεν συνιστά νέο πρόγραμμα, δεύτερον πως δεν πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα με τον φόβο του αντίκτυπου στις αγορές και στο εσωτερικό της Ελλάδας, και τρίτον, οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας και της εκπλήρωσης των στόχων να γίνεται ανά εξάμηνο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμών, και όχι ετήσια από τα εθνικά κοινοβούλια, όπως απαιτεί η Γερμανία.
 
Όπως αναφέρεται, με τα σημεία αυτά συμφωνούν οι Γάλλοι και άλλες χώρες του Eurogroup, χωρίς αυτό να αλλάζει τη γερμανική στάση.