Πέντε μέρες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ο Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται στριμωγμένος. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SONAR, Χακάν Μπαϊρακτσί, δήλωσε ότι στην πρόθεση ψήφου ο Ερντογάν δείχνει να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 45% – 55%, ωστόσο βασιζόμενος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα εκτιμά πως «το εκλογικό αποτέλεσμα κατά πάσα πιθανότητα θα απέχει πολύ από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων».

Τον Ερντογάν στριμώχνει και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από το καθεστώς, έχει χάσει το 30% της αξίας της. Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι οι αγορές δείχνουν ολοένα και μικρότερη εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία.

Ο φοίνικας, ο Πορθητής και το μέλλον

Το κόμμα του Ερντογάν παρουσίασε το νέο προεκλογικό σποτ, όπου ο σμαραγδένιος φοίνικας ανατρέχει την ιστορία της χώρας και ο Ερντογάν σε ρόλο εκφωνητή καλεί τους πολίτες να αφήσουν τους καυγάδες και να ανυψώσουν τη χώρα. Γίνεται αναφορά στα εδάφη που άλωσε κατά το παρελθόν η οθωμανική αυτοκρατορία.

«Έι Τουρκία. Είσαι στην αρχή του δρόμου του ατελείωτου. Εσύ ο Άλπ Αρσλάν που άνοιξε τους δρόμους της Ανατολίας, είσαι ο Μελίκ Σαχ που ανύψωσε τους προγόνους σου. Το όνειρο που βλέπεις είναι για καλό. Είσαι το πλατάνι που τρύπησε το στήθος του Οσμάν. Έι Τουρκία να ξέρεις το παρελθόν σου θα γίνει φως για το μέλλον. Όπως είπε ο Πορθητής, εκεί που φτάνει η θέλησή σου, να μην μπορούν να φτάνουν τα όνειρά σου. Όταν υψώνεις το ξίφος σου, η Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί το στρατό σου… Εσύ δεν είσαι αυτή που άλωσες εδάφη, αλλά άλωσες καρδιές. Τώρα δώσε το χέρι σου να ξεκινήσει η πιο δυνατή περίοδος. Για να ανανεωθούμε, να τρέξουμε γρήγορα, να ανυψωθούμε. Για σταθερότητα και μέλλον. Να αφήσουμε πίσω τους καυγάδες, τη μοιρολατρεία, για ενότητα και ευημερία. Η εποχή της Τουρκίας, η ώρα της Τουρκίας».

«Με φοβάται το καθεστώς»

Ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται φυλακισμένος τους τελευταίους 20 μήνες από το καθεστώς Ερντογάν, με κατηγορίες κατά της ασφάλειας της χώρας και με ποινή κάθειρξης έως 142 χρόνια εφόσον καταδικαστεί, αναγκάζεται να διεξάγει την πολιτική του εκστρατεία μέσα από τις φυλακές.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης εμφάνισης διάρκειας 10 λεπτών, την οποία δικαιούται βάσει του εκλογικού νόμου, ο Ντεμιρτάς δήλωσε πως το καθεστώς Ερντογάν ότι τον φοβάται και γι΄αυτό προσπαθεί να τον διαβάλει, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τους πολίτες.


«Ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι το (κυβερνών) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (του προέδρου Ερντογάν, το AKP) με φοβάται. Πιστεύουν ότι το να μου δένουν τα χέρια εδώ και να πηγαίνουν από πλατεία σε πλατεία και να εκτοξεύουν κατηγορίες σε βάρος μου είναι θαρραλέο.

Παραβιάζουν ξεκάθαρα το Σύνταγμα κηρύσσοντας την ενοχή μου ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση σε βάρος μου, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τους πολίτες παραπληροφορώντας τους. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι θα αθωωθώ από τη δικαιοσύνη το συντομότερο. Όσο οι δικαστικές αρχές σέβονται την ανωτερότητα του νόμου και όχι τις προσδοκίες της κυβέρνησης».