«Ένα κείμενο υποτέλειας και παραχωρήσεων, που ακρωτηριάζει την ήδη απενεργοποιημένη κυριαρχία της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Πλεύση Ελευθερίας, τονίζοντας πως η συμφωνία είναι αποτέλεσμα κρυφής διαπραγμάτευσης, «που καθοδηγήθηκε παρασκηνιακά, βήμα προς βήμα, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
 
Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως η συμφωνία «δεν παρέχει κανένα εχέγγυο διεθνούς συμβάσεως, δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση των μερών, δηλαδή των κρατών που θέλει να δεσμεύσει», ενώ παραθέτει δέκα λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.
 
Μεταξύ αυτών, η Πλεύση Ελευθερίας αναφέρει πως η κυβέρνηση δε διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση για μία τέτοια συμφωνία, πως η συμφωνία δεν εξαλείφει τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ, τα σημεία της συμφωνία για εθνότητα, γλώσσα και ιστορία, καθώς και τον κίνδυνο να μην τηρήσει η γειτονική χώρα ούτε αυτή τη συμφωνία, και να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την Ελλάδα να μην μπορεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις.
 
Διαβάστε την ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας:
 

Η «συμφωνία» που φέρνει η Κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί την κατάληξη μιας εξάμηνης κρυφής διαπραγμάτευσης που καθοδηγήθηκε παρασκηνιακά, βήμα προς βήμα, από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
 
Δεν είναι συμφωνία των λαών, αλλά το αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων και εντολών και δεν εκφράζει την ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού λαού. Αντίθετα, την παραβιάζει.
 
Το είπαμε τον Γενάρη, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: «Τα εθνικά ζητήματα νομιμοποιούνται να τα χειρίζονται μόνο ανεξάρτητες και αυτεξούσιες κυβερνήσεις που εκπροσωπούν και υπηρετούν το λαό». Η υποτελής Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε ούτε την νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί ούτε την νομιμοποίηση να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.
 
Η διμερής συμφωνία που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας είναι για τα εθνικά μας θέματα και την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα ό,τι υπήρξε το 3ο Μνημόνιο για την δημοκρατία: ένα κείμενο υποτέλειας και παραχωρήσεων, που ακρωτηριάζει την ήδη απενεργοποιημένη κυριαρχία της χώρας. Εκτός από την Γερμανική Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ παραδίδει τη χώρα και στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
 
Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δεν παρέχει κανένα εχέγγυο διεθνούς συμβάσεως, δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση των μερών, δηλαδή των κρατών που θέλει να δεσμεύσει.
 
Η συμφωνία δεν έχει κανένα κύρος, είναι επιζήμια για την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν πρέπει να κυρωθεί ούτε να εφαρμοσθεί από την Ελλάδα, για τους εξής λόγους:

  1. Διότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και έχει εκχωρήσει την κυριαρχία της χώρας. Δεν διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με συμφωνίες τόσο καθοριστικές για το μέλλον της
  2. Η «συμφωνία» όχι απλώς δεν εξαλείφει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της FYROM εις βάρος της χώρας μας, αλλά θέτει το θέμα του αλυτρωτισμού συμψηφιστικά, σαν να έχει η Ελλάδα αλυτρωτικές βλέψεις εναντίον της γείτονος.
  3. Η αναγνώριση Μακεδονικής Εθνότητας ή Ιθαγένειας ή Υπηκοότητας αλλά και Μακεδονικής γλώσσας προσφέρει το έδαφος για την ανάπτυξη και εξάπλωση και όχι για τον περιορισμό του αλυτρωτισμού. Κανένας και ποτέ μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να προβεί σε τέτοιες αναγνωρίσεις, που αντιστρατεύονται ευθέως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.
  4. Οι διατάξεις της συμφωνίας που αναφέρονται στα σύμβολα και στην ιστορία είναι, εσκεμμένα, εντελώς αόριστες: καμμία αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και το Αστέρι της Βεργίνας ως στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνιστικών χρόνων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να διεκδικήσει ρητά να μη χρησιμοποιούνται ο Μέγας Αλέξανδρος και το αστέρι της Βεργίνας ως σύμβολα της γείτονος. Ένας πρωθυπουργός που δεν διεκδικεί ούτε αυτό το στοιχειώδες, αλλά και κατορθώνει να υπογράψει μια συμφωνία που δεν αναφέρει την Μακεδονία ως ελληνική σε κανένα σημείο της, είναι συνολικά επικίνδυνος για τη χώρα και είναι δεδομένο ότι δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
  5. Με την υπογραφή της συμφωνίας, που ήδη αμφισβητείται στο εσωτερικό της γείτονος και είναι αμφίβολο εάν θα κυρωθεί και εάν θα εφαρμοσθεί από την γείτονα χώρα, η χώρα μας αίρει το βέτο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Έτσι, επιτυγχάνεται ο στόχος των Αμερικανών και των Γερμανών, χωρίς να χρειάζεται καν να κυρωθεί η συμφωνία από κανένα από τα δύο κράτη. Για την περίπτωση που η γειτονική χώρα δεν κυρώσει ή παραβιάσει τη συμφωνία, δεν προβλέπεται καμμία συνέπεια, παρά μόνο…νέα διαπραγμάτευση. Έτσι, αν σε πέντε χρόνια μια νέα κυβέρνηση της FYROM μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων ξανά σε «Μέγας Αλέξανδρος» ή επαναφέρει τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όπλο. Φυσικά, η αποβολή της FYROM τότε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα είναι αδύνατη.
  6. Η διμερής συμφωνία υπογράφηκε με σκοπό τη μετατροπή της FYROM σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Και αποτελεί το άλλοθι του κ. Τσίπρα για να άρει το βέτο της χώρας. Η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα: αφενός, θα οξύνει τη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας γύρω από τα σύνορά μας. Αφετέρου, η ιστορία διδάσκει ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι σοβαρότερες γεωπολιτικές απειλές κατά της χώρας μας δεν προέρχονται από κράτη εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά από τους ίδιους τους “συμμάχους” μας μέσα στο ΝΑΤΟ.
  7. Από το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι εκ των βασικών λόγων υπογραφής της είναι η εξυπηρέτηση διεθνών συμφερόντων γύρω από την Ενέργεια, χωρίς το παραμικρό όφελος της χώρας μας, αφού και ο τομέας της ενέργειας εκχωρείται-ρευστοποιείται, με βάση το 3ο Μνημόνιο
  8. Επίσης από το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι εκ των βασικών λόγων υπογραφής της είναι η οικονομική-επιχειρηματική ενίσχυση των συμφερόντων που σήμερα νέμονται, ελέω Μνημονίων, τα στρατηγικά εργαλεία της χώρας, όπως τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι.
  9. Από το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι η αναγνώριση της FYROM ως περίκλειστου κράτους προετοιμάζει το έδαφος για παροχή διευκολύνσεων από τα ελληνικά λιμάνια και δη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμμία εγγύηση άρσης των σχετικών αλυτρωτικών τοποθετήσεων που έχουν διατυπωθεί
  10. Η συμφωνία, ως προϊόν μυστικής διπλωματίας που εσκεμμένα απεκρύβη από τους πολίτες, αποτελεί ντοκουμέντο υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων από εκείνους που θα έπρεπε να τα προστατεύουν.

 
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν αναγνωρίζει την συμφωνία και θα πράξει ό,τι επιβάλλει το πατριωτικό καθήκον και το Σύνταγμα για την ακύρωσή της.
 
Η ιστορία είναι βέβαιο ότι θα καταγράψει τον κ. Τσίπρα ως έναν από τους μεγαλύτερους προδότες που διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας μας.