Ο Θ. Τοσουνίδης δήλωσε στην τηλεόραση του Kontra τη Δευτέρα ότι οι ΑΝΕΛ σκέφτονται το ενδεχόμενο να ρίξουν την κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ώσπου να κάνουν τα Σκόπια (sic) όσα πρέπει να κάνουν, θα έχει περάσει ο χρόνος και θα βρισκόμαστε κοντά στις εκλογές.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Πάνος Σγουρίδης, το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξή του στο ρ/σ News247 «άδειασε» τον νέο εκπρόσωπο, υπογραμμίζοντας πως οι ΑΝΕΛ παραμένουν στο πλευρό της κυβέρνησης «μέχρι να έρθει η συμφωνία», αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τη στάση του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν για το μέλλον τους στον κυβερνητικό σχηματισμό όταν η συμφωνία έρθει στην ελληνική Βουλή. «Κρατήστε τη λέξη: Μέχρι να έρθει η συμφωνία», ανέφερε ο Π. Σγουρίδης και επανέλαβε πως είναι ζήτημα αρχών για εκείνους το να μην ψηφίσουν συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία η οποία στην σύνθεση ονομασία θα φέρει τον όρο Μακεδονία. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Και όπως είπε και ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, αυτό το ζήτημα (της συμφωνίας στο Σκοπιανό) δεν είχε τεθεί όταν ξεκίνησε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο καταλαβαίνει ότι είναι για εμάς ζήτημα αρχών και ότι, όταν έρθει η συμφωνία, θα την καταψηφίσουμε. Αυτό θα γίνει πράξη, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από μέρους των γειτόνων μας, με το δημοψήφισμα και την κύρωση από την Βουλή τους. Όταν θα κυρωθεί η σύμβαση στη Βουλή των Σκοπίων, τότε θα έρθει για να ψηφιστεί και στην Ελλάδα. Ε, εμείς εκείνη τη στιγμή θα καταψηφίσουμε. Παράλληλα, θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση των ΑΝΕΛ».

Σημειώνεται ότι ο Θ. Τοσουνίδης είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν ότι δεν υπήρξε ζήτημα αποχώρησης των ΑΝΕΛ, μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα. «Δεν ειπώθηκε ποτέ ότι υπάρχει αντιστοίχιση στη διαδικασία για τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων με την οικονομική διαπραγμάτευση που κάνουμε στο πλαίσιο της. Προσπαθεί ο Δημήτρης (Καμμένος) να καλύψει πράγματα για να αιτιολογήσει την ενέργειά του. Ασφαλώς και υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό των ΑΝΕΛ γιατί πρέπει να ολοκληρώσει το βίο της αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί η χώρα».

Άνοιξε η πόρτα της εξόδου

Την Κυριακή λίγο μετά τη διαγραφή του από το κόμμα των ΑΝΕΛ, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, ο Δ. Καμμένος δήλωσε ότι στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά τελικώς η πρόταση δεν εγκρίθηκε.

Ο Κ. Κατσίκης δήλωσε στον ANT1 ότι δεν άνοιξε ποτέ τέτοια συζήτηση στους κόλπους των ΑΝΕΛ. «Ουδέν ψευδέστερον τούτου», ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές κατά του πρώην βουλευτή του κόμματος. «Μετείχα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στη συζήτηση που προκάλεσε η σύγκληση της ΚΟ και ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Αν πίσω από αυτό το επιχείρημα ο Δημήτρης Καμμένος προσπαθεί να καλύψει τη θέση και τη στάση που τήρησε, λυπάμαι μπορώ να πω, τίποτα άλλο. Το διαψεύδω».

Την διαγραφή του Δ. Καμμένου ακολούθησε σε λιγότερο από 24 ώρες η αποχώρηση της εκπροσώπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, που ανακοίνωσε την αποχώρηση της και από την ενεργό πολιτική, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη τη συμφωνία.

Εκτός από τους Δ. Καμμένου και Μ. Παπαδοπούλου, παρατηρείται τάση φυγής και από άλλα μέλη του κόμματος, καθώς έχουν αποχωρήσει ο αναπληρωτής γραμματέας υγείας των ΑΝΕΛ Μανώλης Αλιφιεράκης, ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Δράμα Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης και η υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας, Κατερίνα Αργυροπούλου. 

Την παραίτησή τους από τα όργανα του κόμματος υπέβαλλαν 12 μέλη και στελέχη των συντονιστικών επιτροπών Δυτικής Μακεδονίας των ΑΝΕΛ, καταγγέλλοντας πως παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές στη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, την παραίτηση τους υπάβαλαν οι Μάρκος Βύρλιος (Συντονιστική Κοζάνης-Εθνικό Συμβούλιο), Παναγιώτης Πλακεντάς (Συντονιστική Κοζάνης-Εθνικό Συμβούλιο), Γιάννης Γκουντιός (Συντονιστική Κοζάνης-Πολιτευτής), Πέτρος Γώγος (Συντονιστική Φλώρινας-Γραμματεία Οργανωτικού/Δυτ. Μακεδονία), Γιώργος Γκολιάς (Συντονιστική Κοζάνης), Απόστολος Καλαϊτζόπουλος (Συντονιστική Κοζάνης), Σπύρος Σπυρίδης (Συντονιστική Κοζάνης/Υπεύθυνος Τύπου), Καρυοφύλλης Τσαμόγλου (Συντονιστική Κοζάνης), Παύλος Τσότσος (Συντονιστική Κοζάνης), Αναστάσιος Διαμαντής (Συντονιστική Κοζάνης), Αναστασία Πράπα (Συντονιστική Κοζάνης) Βασίλειος Χαρακίδας (Συντονιστική Κοζάνης).