Σύμφωνα με δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σημάδια προόδου και «καταγράφει μεν κάποια μικρά –αν και ημιτελή- βήματα προόδου σε θέματα φορολογίας και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνει ωστόσο και κάποιες σοβαρές εκπτώσεις σε κρίσιμα πεδία όπως η αγορά εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις επενδύσεις».

Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις, αλλά «για πολλά από αυτά είτε οι δράσεις που περιλαμβάνονται δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε οικονομικά χρήσιμο χρόνο ή, σε άλλες περιπτώσεις, αυτές προτείνονται σε συνέχεια μιας αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης που είναι εξιδανικευμένη σε σχέση με την πραγματικότητα».

Σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο για τους εργαζόμενους, τη στιγμή που η χώρα πασχίζει να σταθεροποιηθεί. «Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων, το κείμενο περιλαμβάνει μια εντελώς εσφαλμένη αξιολόγηση για το είδος των παρεμβάσεων που τελικά ωφελούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Η αξιολόγηση αυτή συνοδεύεται με προτάσεις πολιτικής που ήδη υλοποιούνται και δρομολογούν την επανάληψη της πορείας που είχε η αγορά εργασίας και τελικά η χώρα στις δεκαετίες πριν την κρίση. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε μια στιγμή που η χώρα πασχίζει να σταθεροποιηθεί».