Με ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής της Λέγκα σημείωσε: «”Απογραφή” των Ρομά και έλεγχος για το πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα. Αν το προτείνει η αριστερά είναι εντάξει, αν το προτείνω εγώ είναι ρατσισμός. Δεν εγκαταλείπω τον στόχο και τραβάω μπροστά. Πρώτα οι Ιταλοί και η ασφάλειά τους».
 
Παράλληλα, ο Σαλβίνι έγραψε ότι «σήμερα το πρωί, στην τοποθεσία Καρμανιόλα, έξω από το Τορίνο, όπου κυβερνά η Λέγκα, κατεδαφίστηκε ένα παράνομο σπίτι σε καταυλισμό Σίντι που δεν διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια» διότι η Λέγκα «περνά από τα λόγια στις πράξεις». Ο Ιταλός υπουργός ανήρτησε και σχετική φωτογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Σαλβίνι είχε ανακοινώσει πως επιθυμεί να προβεί σε ειδική απογραφή των Ρομά. «Οι αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής θα πρέπει να απελαθούν με διακρατικές συμφωνίες. Δυστυχώς, όμως, τους Ιταλούς Ρομά πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ»  τόνισε επίσης μεταξύ άλλων.

 
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ρομπέρτο Σπεράντσα, του αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ίσοι, αποφάσισε να μηνύσει τον Σαλβίνι για υποκίνηση φυλετικής βίας.
 
«Χθες οι πρόσφυγες, σήμερα οι Ρομά, αύριο όπλα για όλους», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι σε ανάρτησή του στο Twitter. Στο ίδιο μήκος κύματος κι η ευρωβουλευτής Άνα Γκόμεζ από την Πορτογαλία, αποκάλεσε «φασίστα» και «ρατσιστή» τον Σαλβίνι. «Μετά τους μετανάστες και τους Ρομά, ποιοι θα είναι οι επόμενοι;», αναρωτήθηκε σε tweet της, καλώντας την Ιταλία να «ξυπνήσει».

 
Από την πλευρά του ο ηγέτης των Πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάιο, χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» την εντολή του Σαλβίνι. «Το παρατράβηξε» είπε για τον υπουργό Εσωτερικών ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε