Στη σύσταση ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση  στο Μέσεμπεργκ η Α. Μέρκελ και ο Ε. Μακρόν, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να στηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο στην υλοποίηση του οράματός του. Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου. 
 
Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες ο νέος προϋπολογισμός θα έχει επενδυτικό χαρακτήρα όμως συνάμα θα αποσκοπεί στην αύξηση της σύγκλισης ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης, ενώ σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το 2021. Ωστόσο οι λεπτομέρειες ως προς τη μορφή και τις δυνατότητές του παραμένουν αδιευκρίνιστες.
 
 
«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο» είπε σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι διαβουλεύσεις για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ήταν οι πιο δύσκολες στην ατζέντα.
 
Όσον αφορά τα υπόλοιπα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ίδια εστίασε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα έχει την κοινή ευθύνη για τις τράπεζες. «Η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά προηγείται η μείωση των τραπεζικών κινδύνων» πρόσθεσε.
 

Κοινή πλεύση για προσφυγικό

 
Στο κάλεσμα της Μέρκελ για ευρωπαϊκή βοήθεια για την επίλυση του προσφυγικού απάντησε ο Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να κάνουν λόγο για ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο μάλιστα της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γερμανία, με αίτημα στην καγκελάριο να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.
 
Στην επερχόμενη Σύνοδο η Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις.
 
«Συμφωνήσαμε με τον Μακρόν ότι θέλουμε να μειώσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές» συμπλήρωσε, επιπλέον η Μέρκελ.
 

Τελευταίο βήμα για την Ελλάδα βλέπει η Μέρκελ

 
Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος για το ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα» επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.
 
«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο.