Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντ. Τραμπ, ο πρόεδρος ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.
 
Η απόφαση αυτή έρχεται ως αντίποινα στην απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.
 
«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», ανέφερε ο Ντ. Τραμπ.
 
Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Αντίποινα Ρωσίας στους αμερικανικούς δασμούς

 
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Μαξί Ορέσκιν ανακοίνωσε σήμερα πως η Μόσχα θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στις ΗΠΑ ως αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δασμοί θα επιβληθούν στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, αντίστοιχα των οποίων παράγονται από ρωσικές επιχειρήσεις, ώστε να μην πληγούν οι καταναλωτές, ούτε να επηρεαστούν οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
 
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα προστατευτισμού με την μορφή των πρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο και αρνούνται να αποζημιώσουν τη Ρωσία για τις απώλειες που υφίσταται. Υπό τις συνθήκες αυτές θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και θα προχωρήσουμε σε εξισορροπητικά μέτρα» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα έχουν την μορφή των πρόσθετων δασμών και θα εφαρμοσθούν σύντομα.