«Ιστορικές μέρες» δήλωσε από το βήμα της Επιτροπής ο Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ τόνισε ότι «η συμφωνία υποδηλώνει υπευθυνότητα και πατριωτισμό».
 
«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η Ελλάδα να μην θέσει εμπόδια στην έναρξη της διαδικασίας εισόδου της χώρας στην Ε.Ε.» εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.
Τόνισε επίσης την ανάγκη η Ελλάδα να ενημερωθεί «εγκαίρως προκειμένου με τη σειρά της να στείλει επιστολή στο Συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.», ώστε η ΠΓΔΜ να προλάβει «το ευρωπαϊκό τρένο».
 
Απευθυνόμενους στους βουλευτές, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι πατριώτες και αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που διαφωνούν με τη συμφωνία. «Ας δεχτούμε ότι όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας κι όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας. Ακούσαμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες λύσεις στο παρελθόν.
 
Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Αύριο το νομοσχέδιο πρόκειται να περαστεί από τη Βουλή, από την οποία αν εγκριθεί, θα περάσει στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα έχει περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να το υπογράψει.
 
Ωστόσο τονίζεται ότι ο ίδιος έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τη συμφωνία. Σε περίπτωση που ασκήσει βέτο  η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή. Τότε, για την έγκρισή της θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παραβρισκόμενων βουλευτών.
 
Χτες την αρχή έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνοντας το νομοσχέδιο. Την Τρίτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας ενέκρινε με τη σειρά της τη συμφωνία.
 
 
Κατά την ψηφοφορία το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας υπερψηφίστηκε με τις ψήφους 69 βουλευτών, έναντι 40 που ψήφισαν κατά.
 

Συγχαρητήρια Πάιατ σε Νίμιτς 

 
Ικανοποιημένος για τη συμφωνία δήλωσε απο μεριάς του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συμφωνία από τον Μάθιου Νίμιτς, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ονοματολογικό.
 
«Είχα την ευχαρίστηση το πρωί να συναντηθώ με τον πρέσβη κ. Νίμιτς, για να τον συγχαρώ για την επιτυχία στις Πρέσπες και να λάβω την αίσθηση του για το πως προχωρούμε. Με ευχαρίστηση άκουσα την αισιόδοξη αίσθησή του πως η κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει». ανέφερε ο Τζ. Πάιατ.