Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και στο γεγονός ότι θα μπορούσαν να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά και προέτρεψε την Ουάσιγκτον να μην βλέπει τον κόσμο σαν ένα ρινγκ «όπου όλοι παλεύουν εναντίον όλων». Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την ΕΕ, αλλά και τα σχόλια του αναφορικά με το προσφυγικό.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τη μεταναστευτική πολιτική «μηδενικής ανοχής» που ακολουθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μεταναστών χωρίζονται από τους γονείς τους κατά τη σύλληψη τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ντ. Τραμπ έστρεψε τα βλέμματα στη Γερμανία τονίζοντας ότι «ο λαός της Γερμανίας στρέφεται κατά των ηγετών του καθώς η μετανάστευση ταρακουνά τον ήδη ασταθή συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία αυξάνεται ραγδαία. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη που πήραν εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι άλλαξαν βίαια τον πολιτισμό τους».
 
Επιπλέον, προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί, ως αντίποινα στην απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είχε υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν μέτρα προστατευτισμού με την μορφή των πρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο και αρνούνται να αποζημιώσουν τη Ρωσία για τις απώλειες που υφίσταται. Υπό τις συνθήκες αυτές θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες, που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και θα προχωρήσουμε σε εξισορροπητικά μέτρα».

 
«Ανησυχώ λιγότερο για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας σε σύγκριση με το μέλλον της διατλαντικής εταιρικής σχέσης μας» δήλωσε ο Στάινμαϊερ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όμως η ζημιά από το σημερινό σοκ θα μπορούσε να είναι βαθύτερη, μακροχρόνια και κυρίως ανεπανόρθωτη», πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ.
 
Τέλος, πυρά εξαπέλυσε προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «πιστεύω ότι η Αμερική χρειάζεται εταίρους. Αλλά η Αμερική μπορεί μονάχα να αναγνωρίσει μια τέτοια εταιρική σχέση εφόσον αντιμετωπίσει τη “Δύση” ως κάτι περισσότερο από το σημείο του ορίζοντα σε μια πυξίδα, και τον κόσμο από ένα ρινγκ όπου όλοι παλεύουν εναντίον όλων».